MKB Nederland omarmt loondoorbetalingsplan Verbond

MKB Nederland vindt het alternatief dat het Verbond van Verzekeraars presenteerde voor loondoorbetaling bij ziekte, beter dan het plan van het kabinet.

Dat stelden waarnemend voorzitters van de werkgeversorganisatie, Meerman en Kaanen, eerder deze week in de Telegraaf. Aanvankelijk was MKB Nederland enthousiast over het plan van de nieuwe regering om de loondoorbetaling bij ziekte voor bedrijven met minder dan 25 werknemers na één jaar onder te brengen bij het UWV. Maar Meerman en Kaanen zeggen ‘geschrokken te zijn’ van de uitvoering en vrezen veel bureaucratie omtrent het UWV en daardoor een hoge premie. Eerder waren VNO-NCW en het UWV zelf kritisch over het plan.

MKB Nederland heeft nu liever dat verzekeraars een belangrijke rol nemen bij (langdurig) verzuim. Zij moeten na drie maanden werkgevers kunnen ontlasten door re-integratietaken over te nemen. Daarvoor zouden werkgevers dan een extra premie moeten betalen. Dit lijkt op het plan dat het Verbond van Verzekeraars in november presenteerde. Het Verbond tekende bij het plan aan dat er wel een wetswijziging nodig is zodat verzekeraars sneller kunnen schakelen met werknemers.

GEEN REACTIES