Minder auto’s gestolen in 2017

Minder auto’s gestolen in 2017
© Pixabay

Er zijn opnieuw minder auto’s gestolen in 2017. Het aantal gestolen personenauto’s nam ten opzichte van 2016 met 10% af, van 9.179 naar 8.257. Ook werden er minder vrachtwagens, busjes en aanhangers gestolen. Alleen de categorie motorfietsen liet een stijging van ruim 3% zien. Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Duitse merken populair
De kans dat een willekeurige auto in Nederland wordt gestolen is circa 1 op 1100. Auto’s met een leeftijd van 4 tot 7 jaar worden vaker gestolen dan jongere exemplaren. Modellen van Audi, BMW en Volkswagen zijn het meest populair bij het dievengilde. Vooral de Audi A1, de 1, 3 en 5-serie van BMW en de Golf en de Polo van Volkswagen. Bij de motorfietsen zijn Yamaha en Suzuki het meest populair. Opvallende stijger is KTM, waarvan er 161 zijn gestolen.

Meer auto’s teruggevonden
Van alle gestolen auto’s wordt ongeveer 40 % teruggevonden. Na een periode van daling is dit aandeel vergeleken met 2016 iets toegenomen. Met name in de eerste uren na diefstal worden auto’s vaker teruggevonden, mede doordat het aangifteproces de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit: ‘Politie, RDW en verzekeraars werken steeds intensiever samen bij het opsporen van gestolen auto’s en de daders. Dit werpt zijn vruchten af. Bovendien gaat hier natuurlijk een ontmoedigend effect van uit.’

Preventieve maatregelen
Naast het gezamenlijk opsporen werken diverse publieke en private partijen ook op andere terreinen intensief samen. Bijvoorbeeld het inzetten van goede preventieve maatregelen en het ontregelen van de handel in gestolen onderdelen.

Bron: Stichting AVC

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES