Miljardenclaim tegen NN om woekerpolissen

miljardenclaim tegen NN om woekerpolis

De Consumentenbond en Wakkerpolis dagvaarden Nationale Nederlanden om compensatie te krijgen voor woekerpolissen. NN verkocht tussen eind jaren tachtig en begin deze eeuw aan meer dan een half miljoen consumenten financiële producten die nu bekend staan als woekerpolis. Het gaat volgens de Consumentenbond om: Flexibel Verzekerd Beleggen, Bedrijfs Effect Sparen, ING Bank Privé Pensioenplan, ING Bank Bedrijfsspaarpolis, ING Bank Flexibel Spaarplan.

De Consumentenbond en Wakkerpolis hebben hun dagvaarding tegelijk verzonden. Volgens Wakkerpolis bedraagt de claim zo’n 3,2 miljard euro. Dit bedrag is mede gebaseerd op een analyse van meer dan 2.200 individuele polissen, waaruit de onttrekking van de zogeheten Eerste kosten blijkt.

Op verzoek van een klant van Wakkerpolis deed de Geschillencommissie Kifid vorig jaar al een richtinggevende uitspraak, waar de commissie heeft vastgesteld dat NN de Eerste kosten ongegrond aan haar klanten berekend heeft. Die moet ze terugbetalen. “We zouden dat graag in goed overleg schikken, maar dat wil NN niet. Dan moet het maar op deze manier, een alternatief is er niet”, aldus mr. Adriaan de Gier, advocaat van Stichting Wakkerpolis NNclaim. “Het gaat gemiddeld om zo’n 5.500 euro per polis aan onterecht inhouden kosten”.

In publieke reacties ontkent NN niet te willen spreken over een schikking. Wakkerpolis reageert daar weer op met een open uitnodiging om vrijdag 31 maart een eerste gesprek te hebben als start van schikkingsonderhandelingen.

​De Consumentenbond is ook een collectieve rechtszaak gestart tegen ASR om de woekerpolis genaamd Waedrye.

Bron: Consumentenbond, Wakkerpolis

GEEN REACTIES