Meer prijsdifferentiatie bij betaalrekeningen

Meer prijsdifferentiatie bij betaalrekeningen
© Pixabay

De vaste betaalpakketten die tot nu toe de boventoon voerden bij grootbanken, maken plaats voor prijsdifferentiatie. De kosten voor de klant zullen meer variëren, afhankelijk van de gekozen opties. Dit meldt onderzoeksinstituut MoneyView in het jaarlijkse Special Item Betalingsverkeer.

Zo wordt het nieuwe aanbod van ABN AMRO in de basis bijna 10% duurder dan de huidige goedkoopste variant bij deze bank, en gaat de rekeninghouder bij SNS die het oude SNS Betalen inruilt voor het nieuwe SNS Compleet (dat nagenoeg identiek is) ook een hogere vergoeding betalen. Daar staat tegenover dat sommige uitbreidingen op de basis bij ABN AMRO juist goedkoper worden en dat de rekeninghouder die bij SNS overstapt naar de nieuwe Basis-variant juist te maken krijgt met lagere kosten.

Afname contante opnamen
Volgens gegevens van Betaalvereniging Nederland liep het aandeel van betalingen met bankpassen, creditcards, smartphones en wearables aan de kassa in 2019 op tot 67%. Een automatisch gevolg van de afname van het aantal contante betalingen is een sterke afname van het aantal contante opnamen. ING speelt hierop in door particuliere klanten een korting te geven van €0,35 per maand op de kosten van het Oranjepakket indien zij zelden euro’s opnemen in Nederland en andere EER-landen. Wanneer de klant gebruikmaakt van deze korting en toch contant geld opneemt bij een geldautomaat, worden hiervoor kosten gerekend van € 0,80 per opname.

Daarnaast voert ING in het najaar een aantal prijsverhogingen door. Vanaf oktober worden extra kosten van €1,10 per maand berekend voor klanten met een gezamenlijke rekening. Rekeninghouders woonachtig in het buitenland krijgen te maken met de zogenaamde ‘buitenlandtoeslag’ van €1,- per maand. Bij de kinderrekeningen worden kosten gerekend als er vaker dan zes keer per jaar contant geld op de rekening wordt gestort; nu ligt die limiet nog bij 12 keer per jaar. Bij jongerenrekeningen worden voortaan kosten berekend bij meer dan vier contante stortingen per jaar. Elke storting boven de limiet zal €6,- gaan kosten. Tot slot gaan studenten met een Studentenrekening betalen voor frequente contante opnames. Voorheen was het opnemen van contant geld voor studenten bij ING altijd gratis, voortaan wordt er vanaf 12 contante opnames per jaar € 0,80 per opname in rekening gebracht.

Kostenvergelijking is lastig
ABN AMRO gaat per 1 oktober 2020 over op één betaalpakket voor particulieren. BetaalGemak Extra en BetaalGemak Max kunnen al sinds begin dit jaar niet meer nieuw worden afgesloten en vanaf oktober zal ook BetaalGemak Standaard niet meer beschikbaar zijn. Het nieuwe BasisPakket Betalen wordt een modulair product met daarin onder andere een betaalrekening, betaalpas en toegang tot internetbankieren. De kosten voor dit nieuwe pakket zullen €1,70 per maand bedragen. Overige zaken, zoals een tweede bankpas en/of creditcard, kunnen worden toegevoegd. Met een jaarprijs van € 20,40 wordt het BasisPakket Betalen bijna 10% duurder dan BetaalGemak Standaard, dat momenteel €18,60 kost. Maar een representatieve kostenvergelijking is lastig: hiervoor moet ook gekeken worden naar de aanvullende diensten die de klant afneemt.

ProductRating
Zoals ieder jaar in juli bepaalde MoneyView de ProductRatings voor Particuliere-, Zakelijke- en Jeugd- en Studenten rekeningen.

ProductRating Particuliere Betaalrekeningen
5-sterren voor ‘Voorwaarden’: SNS – SNS Compleet

5-sterren voor ‘Prijs’: Moneyou – Moneyou Go. De betaalrekening van Moneyou is nagenoeg kosteloos, zowel voor het aanhouden van de rekening, als voor het gebruik. Maar de mogelijkheden bij deze rekening zijn beperkt.

ProductRating Zakelijke Betaalrekeningen
Ten behoeve van de ProductRating Prijs is er een analyse gemaakt van 11 zakelijke betaalrekeningen voor zzp’ers.

5-sterren voor ‘Voorwaarden’: ABN AMRO – Basis voor Ondernemen en Rabobank – Zakelijke rekening (ook starters). De grootbanken maken vooral het verschil door opties over de gehele breedte van het betalingsspectrum aan te bieden. Dat betekent vele mogelijkheden om betalingsverkeer te bedrijven op zowel de traditionele manier, zoals via het bankfiliaal, als op digitale wijze, zoals internetbankieren, mobiel bankieren en app.

5-sterren voor ‘Prijs’ (ZZP Betaalrekeningen): Knab – Knab Zakelijk

ProductRating Jeugd en Studentenrekeningen
5-sterren voor ‘Voorwaarden’: SNS – SNS Studentenrekening en SNS – SNS Jongerenrekening.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES