Meer miljoenenbranden bij woonboerderijen en villa’s

© Pixabay.com

In het afgelopen halfjaar waren meer woonboerderijen, kapitale villa’s en monumentale panden betrokken bij de zogeheten ‘miljoenenbranden’.

Dat blijkt uit statistieken van Stichting Salvage. Was er vorig halfjaar nog maar 1 brand bij de categorie dure woonhuizen, in 2019 waren dit er zes. Volgens stichting Salvage brandden vier daarvan volledig af. Daarnaast waren en er meer grote branden bij schuren, behorende bij woonhuizen, bij sportcomplexen (inclusief zwembaden) en bij bedrijfsgebouwen. Aan de andere kant waren er, anders dan in 2018, geen grote branden bij scholen, zorginstellingen en parkeergarages.

In totaal steeg het aantal miljoenenbranden in het eerste halfjaar met 10 naar 47. Stichting Salvage heeft geen echte verklaring voor de stijging. Behalve onweer zijn elektra, accu’s, werkzaamheden en menselijk handen mogelijke oorzaken. In de regio Rotterdam vonden de meeste grote branden plaats (7), gevolgd door Utrecht (4) en Drenthe en de Achterhoek/Gelderse Vallei (elk drie).

Stichting Salvage treedt op namens de brandverzekeraars en wordt bij de meeste branden, die van enige betekenis zijn, ingezet. Om die reden geven de cijfers een goed totaalbeeld.

GEEN REACTIES