Meer mensen dan ooit zoeken hulp bij financiën

© 1820796, Pixabay

Steeds meer mensen hebben geldzorgen, blijkt uit het jaaroverzicht van Geldfit. In 2023 is het aantal bezoeken aan de website geldfit.nl, met gratis informatie en advies, verdrievoudigd. Stijgende prijzen en een hoge energierekening zijn de grootste zorgen.

Geldfit is onderdeel van De Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een publiek-private samenwerking van bedrijven, gemeenten, (hulp)interventies en andere samenwerkingspartners. Geldfit bevat de sociale kaart van alle preventieve en curatieve interventies rondom financiële gezondheid.

In 2023 werd er ruim 3,5 miljoen keer gebruikgemaakt van de site van Geldfit. Veel mensen zochten naar informatie over de energietoeslag en het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daarbij is ruim 375.000 keer gebruik gemaakt van een check om te zien of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Overigens is het Tijdelijk Noodfonds Energie ook in januari 2024 weer opengesteld voor aanvragen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

© NSR

Hulp bij betalingsregeling

Naast dat meer mensen hulp via de website zoeken ziet Geldfit een toenemende behoefte aan persoonlijk contact met iemand die mee kan denken. Bijna 50.000 mensen namen in 2023 contact op met Geldfit via de telefoon of chat. Het belteam kon in veel gevallen mensen praktisch helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van een betalingsregeling met de schuldeiser. Waar meer hulp nodig was, bracht het belteam mensen in contact met hulp in de buurt, zoals formulierencafés, vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke schuldhulp.

Door samenwerking sneller passende hulp bieden

Martin Suithoff, directeur van de Nederlandse Schuldhulproute, ziet een toenemende bereidheid bij organisaties om samen te werken aan het oplossen van geldzorgen: “Ik ben dankbaar voor de samenwerking met zowel de honderden bedrijven als de landelijke overheid en de gemeenten. Wij kunnen elkaar versterken in het bespreekbaar maken en het zoeken naar oplossingen voor mensen met geldzorgen. Dankzij die samenwerking komen deze mensen eerder in contact met passende hulp en krijgen ze weer grip op hun situatie. Vaak voorkomt dat grotere problemen.”

Bron: Nederlandse Schuldhulproute

GEEN REACTIES