Marktaandeel Rabobank bij hypotheken blijft 20,5%

bron: Rabobank.com

Het marktaandeel van de Rabobank op de Nederlandse hypotheekmarkt blijft stabiel op 20,5%. Dat stelde de bank bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Van deze 20,5% komt 3% van dochter Obvion, aldus de bank. Het marktaandeel schommelt al enkele jaren rond de twintig procent. De totale hypotheekportefeuille daalde met 1% naar ruim €194 mrd (waarvan €27,9 mrd van Obvion). Deze daling is volgens de Rabobank het gevolg van hoge aflossingen van in totaal €8,3 mrd. De bank claimt dat de kwaliteit van de portefeuille zeer hoog is, wat er mede de oorzaak van is dat er nauwelijks voorzieningen voor wanbetaling hoefde te worden getroffen. Ongeveer een vijfde van de portefeuille heeft een NHG-garantie. Het aandeel aflossingsvrije hypotheken in de totale portefeuille daalde van 23,1 naar 22,6%.

De bank verwacht dat de huizenprijzen in het tweede halfjaar nog met ongeveer 6,5% zullen stijgen. De hypotheekrente zal naar verwachting dit jaar nog op het huidige lage niveau blijven om in 2018 mogelijk gematigd te stijgen. Daarnaast verwacht de bank meer overschrijvingen van hypotheken en een stijging van de hypotheekportefeuille omdat nieuwe productie de aflossingen zal overtreffen.

De instroom van spaargeld van particuliere en private bankingklanten in Nederland leidde tot een stijging van de particuliere spaarmiddelen met €3,2 miljard. Het marktaandeel op de particuliere spaarmarkt van Rabobank bedraagt 33,7%.

GEEN REACTIES