Maak zelfstandigenaftrek voorwaardelijk van adequaat verzekerd zijn

Ferdinand Grapperhaus: Zzp”ers moeten verplicht zelf een pensioen gaan opbouwen en een begin hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dit zegt de partner van Allen & Overy, hoogleraar arbeidsrecht en SER-kroonlid op BNR.

Grapperhaus: "Als niet ook alle zzp’ers zorgen voor een adequaat pensioen gaan we straks, als iedereen op de leeftijd komt dat je langzamerhand niet meer kan werken, krijgen dat mensen tekorten krijgen in hun pensioen. Dan moeten we daar als maatschappij voor opdraaien. Daar ben ik vrij, laat ik zeggen, terughoudend over."

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

“Ik heb altijd bepleit van: begin in ieder geval met de zelfstandigenaftrek voorwaardelijk te maken van adequaat verzekerd zijn. Dat ze in ieder geval een begin hebben met een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ziektekostenverzekering.” (Aan die laatste voorwaarde voldoen de zzp’ers over het algemeen wel doordat ze verplicht zijn een basis zorgverzekering aan te schaffen.)

 

“Ze hoeven van mij niet in een vaste positie”, zegt Grapperhaus, “maar ze moeten wel zorgen dat ze zich op een adequaat niveau verzekeren. De statistiek laat al jaren zien dat dat onvoldoende gebeurt. Dan krijgen we straks alsnog als maatschappij de rekening gepresenteerd en dat moet niet.”

Hij vindt het goed dat de economie flexibeler wordt waarin we er aan moeten wennen dat we om de paar jaar een nieuwe baan krijgen, al dan niet bij dezelfde werkgever. “Maar het is nog steeds wel zo dat we ons verzekerd moeten weten voor tegenslag en teruggang. Tegenslag is ziekte, arbeidsongeschiktheid. Je partner overkomt iets, dat moet je een tijd thuis kunnen opvangen. Daar moet je voor verzekerd zijn.”

Pensioenplicht

Grapperhaus wil invoering van pensioenplicht. “We gaan in de toekomst naar een maatschappij met heel veel meer ouderen, waarin het verstandig is om met elkaar af te spreken dat we naast onze AOW allemaal een zekere mate van ons inkomen niet aan consumptie besteden. Stel die nieuwe keuken even uit, maar besteed je geld aan je pensioen.”

GEEN REACTIES