‘Loondoorbetaling bij ziekte verkort tot één jaar’

copyright Pixabay

De termijn voor loondoorbetaling bij ziekte wordt naar verwachting verkort tot één jaar. Voor het tweede jaar zou een collectieve verzekering komen.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Werkgevers en vakbonden zouden dichtbij een akkoord op dit onderwerp zijn. Door de verkorting hoeven ondernemers niet meer volledig op te draaien voor de risico’s als werknemers langdurig ziek worden. Vooral voor kleine ondernemers is dit een belangrijke reden om geen mensen in vaste dienst te nemen.

De sociale partners kijken volgens De Telegraaf nu vooral naar de technische invulling van het plan. Het lijkt aannemelijk dat voor het tweede ziektejaar een collectieve verzekering wordt opgetuigd, waarbij ook de overheid partij is. Dit idee sluit niet alleen aan bij de wensen van de vier politieke partijen die nu aan het formeren zijn, maar ook bij de wensen van de vakbonden.

Ook voor verzuimverzekeraars is een dergelijk akkoord van belang. Werkgevers kunnen er voor kiezen om het ziekterisico te verzekeren bij het UWV of bij een particuliere verzekeraar middels een WGA-ER polis. Nu de verzekerde termijn zal worden teruggebracht naar één jaar, zullen ook deze polissen moeten worden aangepast en zullen nieuwe afspraken over re-integratie moeten worden gemaakt.

GEEN REACTIES