Kwart koopstarters stelt gezin stichten uit door woningnood

Kwart koopstarters stelt gezin stichten uit door woningnood
© DianaZG, Pixabay

De schaarste op de huizenmarkt beïnvloedt nu aantoonbaar mensenlevens. Woningzoekenden stellen samenwonen, kinderen krijgen, en überhaupt zelfstandig wonen uit vanwege de moeilijke vindbaarheid en betaalbaarheid van woningen. Dit valt te lezen in het ING Woonbericht over het derde kwartaal.

ING deed onderzoek onder ruim 1100 woningbezitters en starters. Van de starters geeft 25% aan dat zij samenwonen uitstellen, tegen 17% van de doorstromers. Ook het stichten van een gezin wordt geremd vanwege het gebrek aan een passende woning (bij 25% van de starters en 20% van de doorstromers). Daarnaast geeft 19% van de starters in het onderzoek aan dat zij door de krapte op de woningmarkt helemaal niet zelfstandig kunnen wonen.

Leven in de parkeerstand
Onder starters is voor 22% de nieuwe koopwoning (heel) urgent, zij geven aan dat hun huidige woonomgeving niet passend is of geen zelfstandige woonruimte is (59%); of ze willen dichter bij hun werk wonen (22%); en één op de vijf geeft aan dat de huidige woonsituatie financieel niet houdbaar is. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Starters zitten echt in de knel. Ze gaan noodgedwongen te duur huren en stellen toekomstplannen, zoals een gezin stichten, uit. Dat vereist in hun ogen toch een stabiele woonsituatie. Hun leven staat in feite in de parkeerstand.”

Voorbereiding kan beter
Na een zoektocht van een jaar, houdt 45% van de doorstromers die niet geslaagd zijn in het vinden van een huis, het definitief voor gezien. Zij kijken naar een huurwoning (27%) of blijven in hun huidige woning (18%). Starters zijn vasthoudender: een derde geeft het na een jaar op, waarbij 23% naar een huurwoning gaat zoeken en slechts 10% de huidige woonsituatie accepteert. Maar hoewel de wens om een woning te bemachtigen groot is, geeft 17% van de starters aan zonder financiële voorbereiding op zoek te gaan. Wim Flikweert: “In de huidige markt is goede voorbereiding van groot belang. Weten tot hoever je financiële polsstok reikt is wel een eerste vereiste om gericht op huizenjacht te gaan.”

Ondanks alle kommer en kwel waren zowel starters als doorstromers wel positief over de algemene economische situatie en de eigen financiële situatie. De ING woonindex bleef stabiel met een score van 117, ten opzichte van 116 in het vorige kwartaal (alles boven de 100 in deze index duidt op optimisme).

Huurders vaker geldzorgen
Een onlangs verschenen onderzoek van de Rabobank over huurders laat wat dit betreft veel ernstiger resultaten zien. Huurders staan vaker dan kopers rood, hebben meer geldzorgen en betalen vaker rekeningen te laat.

De onderzoeken van ING en Rabobank verschijnen in aanloop naar het Woonprotest. Een samenwerkingsverband van 54 actiegroepen, politieke partijen en organisaties neemt gezamenlijk stelling tegen het tekort aan betaalbare woningen, stijgende huurprijzen, speculatie met woningen door beleggers en de zogeheten gentrificatie van woonwijken. Afgelopen zondag opende het Woonprotest met een demonstratie in Amsterdam, op 17 oktober volgt een tweede editie in Rotterdam.

 

GEEN REACTIES