Krachtenbundeling tegen ladingdiefstal

Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO gaan samen de strijd aan tegen ladingdiefstal.

In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hebben de partijen hiervoor een Safety Deal Transportcriminaliteit ondertekend. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website.

Forse schade

De schade als gevolg van ladingdiefstal ligt op circa 350 miljoen euro per jaar. Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig jaar naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van de politie. Daarbovenop komen nog de aangiften van diefstal in het buitenland.

Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door zogeheten zeilsnijders: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en – als die waardevol is – wegroven. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt schade aan gestolen materiaal nog bij, evenals bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven.

Lancering website

Directeur Leo de Boer van het Verbond, voorzitter Arthur van Dijk van TLN en adjunct-directeur Joost Sitskoorn van EVO ondertekenden de Safety Deal Transportcriminaliteit. Ook lanceerden zij de website www.preventieinzicht.nl. Deze site bevat een e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal.

Minister Opstelten onthulde de site door voor een keer in de huid van een zeilsnijder te kruipen. “Deze vorm van criminaliteit maakt de transportwereld en mij als minister boos.

Je blijft gewoon af van andermans spullen. Punt uit”, aldus de minister, die hoopt dat de site een bijdrage levert aan een forse, ‘liefst spectaculaire daling van de transportcriminaliteit’.

Tips

Zeilsnijders zijn het meest actief op (minder beveiligde) parkeerplaatsen langs snelwegen. Daarnaast vinden veel diefstallen plaats op het eigen terrein van ondernemers, waar geladen vrachtwagens ’s nachts en in de weekenden klaarstaan voor vertrek in de vroege ochtend. Die zijn kwetsbaar. Door met de e-learning theorie en oefeningen te doorlopen, krijgen transportondernemers en chauffeurs duidelijke tips en suggesties om diefstal te voorkomen. Ook kunnen transporteurs via de website makkelijk in contact komen met preventieadviseurs van verzekeraars.

De e-learning www.preventieinzicht.nl is gratis beschikbaar. Het Verbond, TLN en EVO spreken in de Safety Deal met elkaar af dat ze hun achterban stimuleren de preventiesite te gebruiken.

GEEN REACTIES