Kopers hebben weer meer te zeggen op de woningmarkt

Kopers hebben weer meer te zeggen op de woningmarkt

Na een jarenlange strijd om een woning te kunnen kopen, hebben de kopers nu iets meer te kiezen. Voor het eerst in jaren is de gemiddelde verkoopprijs gedaald en er staan weer meer woningen te koop. Wel zorgt de hogere hypotheekrente voor een verminderde betaalbaarheid. Het aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal van 2022 8% minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2022 van de NVM.

Groter aanbod

In het vierde kwartaal staan bijna 35.000 woningen bij NVM-makelaars te koop. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2021 bereikte het woningaanbod met ruim 15.500 woningen een dieptepunt.

Er zijn 8% minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder en 14% meer woningen te koop gezet. Ten opzichte van het derde kwartaal is er niet veel veranderd: er werden met 32.500 huizen ongeveer evenveel woningen verkocht als vorig kwartaal en er werden met 41.700 woningen 1% minder te koop gezet dan een kwartaal eerder.

Het duurde in het vierde kwartaal gemiddeld 3 dagen langer voor een woning verkocht werd dan een kwartaal eerder, namelijk 30 dagen.

Hoewel het er allemaal iets beter uitziet voor de koper, is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt. De krapte-indicator, die aangeeft hoeveel keuze een koper op de woningmarkt heeft, is gestegen van 2,7 vorig kwartaal naar 3,2 in het vierde kwartaal. “Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator boven 5 liggen”, aldus de NVM.

Dalende transactieprijzen

Vorig kwartaal ging de gemiddelde verkoopprijs voor het eerst sinds lange tijd omlaag. In het vierde kwartaal daalden de prijzen verder en wel met 3,7% te opzichte van het derde kwartaal. Op jaarbasis kwam de prijsdaling uit op 6,4%. De gemiddelde transactieprijs was in het vierde kwartaal van 2022 gelijk aan 407.000 euro.

Hoewel de gemiddelde verkoopprijs daalt, worden nog steeds veel woningen boven de vraagprijs verkocht. In het vierde kwartaal van 2022 was dat bij 45% van de verkopen het geval. Vorig kwartaal was dat nog 66% en een jaar geleden 82%. Ook het gemiddelde verschil tussen vraag- en verkoopprijs neemt steeds verder af. Vorig kwartaal werd gemiddeld 3,2% meer betaald dan de vraagprijs. In het vierde kwartaal was dit afgenomen tot 0,1% meer dan de vraagprijs.

Oververhitting lijkt voorbij

Lana Gerssen, makelaar en NVM-vakgroepvoorzitter Wonen: “Het vierde kwartaal 2022 was vriendelijker voor de woningkoper. In het derde kwartaal 2022 zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal. Dat is ook in het vierde kwartaal van 2022 het geval maar met 3,7% is die relatief beperkt, als ik dit afzet tegen de enorme prijsstijgingen die we in de afgelopen jaren hebben gezien. De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente.”

Gerssen benadrukt dat het nog geen tijd is om te hard te juichen: “Als makelaar ben ik hoe dan ook blij dat het woningaanbod verruimt en daarmee ook de keuzes voor de woningkoper. We zijn er echter nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort. Mijn zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt.”

Bron: NVM

GEEN REACTIES