Kennisgebrek belemmert consumenten bij verduurzaming woning

Kennisgebrek belemmert consumenten bij verduurzaming woning
© Pixabay

Zeven op de tien Nederlanders, zowel huiseigenaren als huurders, willen graag investeren in verduurzaming van hun woning. Wat hen weerhoudt is onvoldoende inzicht in de kosten en de opbrengsten en de financieringsmogelijkheden. 60% ziet op dit vlak een rol weggelegd voor de financieel adviseur.

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van SEH, houder van het keurmerk Erkend Financieel Adviseur.

Meer dan de helft (54% tot 58%) van de Nederlanders beschikt al over led-lampen, een waterbesparende douchekop, HR-ketel en/of dubbelglas. Vloer-, dak- of spouwmuurisolatie is bij 35% tot 42% al aanwezig. Minder voorkomend zijn koken op inductie (21%) of meer kostbare voorzieningen als zonnepanelen (16%), een hybride HR-ketel (7%) of warmtepomp (4%).

Drijfveren
Binnen nu en drie jaar willen zeven op de tien Nederlanders een of meer van zulke (vervolg)maatregelen nemen. Zorgen om het milieu en vooral besparing op energiekosten zijn daarvoor de voornaamste drijfveren.

Echter, 71% heeft nog geen idee welk budget nodig is voor het treffen van deze voorzieningen. Acht procent denkt aan investeringen ter grootte van meer dan € 10.000, 7% houdt het beperkt tot tussen de € 5.000 en € 10.000 en de rest denkt minder dan € 5.000 te besteden.

Terugverdientijd
Voor de terugverdientijd van investeringen in energiebesparende voorzieningen geldt min of meer hetzelfde als voor de kosten. Een ruime meerderheid zegt hier geen idee van te hebben. Opvallend is de afwijkende score voor zonnepanelen. Hier heeft twee derde wél een gevoel bij de terugverdientijd. De meeste mensen denken dat dit 10 tot 15 jaar is.

Financiering
De kosten voor verduurzaming van de woning betalen Nederlanders het liefst met eigen (spaar)gelden (65%). Daarnaast hoopt 44% op een subsidie, hetzij vanuit de Rijksoverheid, hetzij van gemeente of provincie. Lenen is niet populair (6%).

Bij huizenbezitters is ook het verhogen van de bestaande hypotheek maar beperkt in beeld als financieringsmogelijkheid (9%). Dit percentage neemt wel toe naarmate de geplande investering groter wordt: bij budgetten van meer dan € 10.000 denkt 21% aan het ophogen van de hypothecaire lening.

Advies
Driekwart van de mensen wil graag meer informatie over de financiële mogelijkheden van verduurzaming. Zij focussen hierbij niet alleen op de kosten en de terugverdientijd. Ze willen ook graag meer inzicht in de eigen financiële huishouding om beter te kunnen inschatten of er financiële ruimte is om te investeren in energiebesparende voorzieningen. Van de mensen die maatregelen willen nemen, ziet 60% op dit vlak een rol weggelegd voor de financieel adviseur.

SEH houdt vandaag een congres over het onderwerp.

Bron: SEH

GEEN REACTIES