Juristen rechtsbijstandverzekeraars goed beoordeeld

copyright Pixabay

Juristen die in loondienst zijn van een rechtsbijstandverzekeraar doen in kwaliteit niet onder voor vrijgevestigde advocaten.

Dat blijkt uit een rapport dat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft gemaakt op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het onderzoek werd gehouden om te checken of de kwaliteit van de rechtshulpverlening op peil is gebleven, nadat vanaf 2011 niet-advocaten meer mogelijkheden kregen om de belangen van hun cliënten bij de rechter te verdedigen.

Zowel professionals als klanten werkten mee aan het onderzoek. Conclusie is dat de rechtshulp die wordt geleverd in het kader van een rechtsbijstandverzekering als beste wordt beoordeeld. Vrijgevestigde advocaten zijn iets minder goed beoordeeld dan verzekeraars, maar wel positief.

Bij het opstellen van de processtukken scoren juristen van rechtsbijstandverzekeraars beter (een 7,4) dan de advocaten van rechtsbijstandverzekeraars (6,9) en vrijgevestigde advocaten (6,4). Wordt gekeken naar het optreden in de rechtszaal dan presteren vrijgevestigde advocaten beter (7,3). Juristen van rechtsbijstandverzekeraars scoren een 7,1 en advocaten van rechtsbijstandverzekeraar een 6,8.

GEEN REACTIES