Joost Melis: oversluiten loont

Bij een renteverschil van 0,3% en een nieuwe rentevastperiode van minimaal 5 jaar is het voordelig om over te stappen naar een andere aanbieder

Deze stelling verkondigde Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank, tijdens het Hypothekenevent 2011.

Volgens Delta Lloyd Bank moeten 1,4 miljoen huishoudens komende 4 jaar de rente van hun hypotheek opnieuw vastzetten. Veel van hen hebben nu een lage rente. Als ze niets doen, wordt de hypotheek automatisch verlengd. Vaak tegen een veel hogere rente. Om een zo goed mogelijk aanbod (rente en voorwaarden) te krijgen, adviseert Delta Lloyd Bank huiseigenaren naar een hypotheekadviseur te gaan. Oversluiten naar een andere aanbieder kan duizenden euro’s opleveren.

Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank: “Hypotheekadvies loont. Bij een renteverschil van 0,3% en een nieuwe rentevastperiode van minimaal 5 jaar is het financieel voordelig om over te stappen naar een andere aanbieder. Wij vinden dat huiseigenaren recht hebben op een hypotheekadvies, om zowel het renteaanbod en voorwaarden opnieuw te bekijken. Een renteherziening is een uitgelezen moment om vast te stellen of de voorwaarden van de hypotheek nog goed passen bij de persoonlijke situatie. Als een huiseigenaar bijvoorbeeld verhuisplannen heeft, meer of anders willen aflossen kan het financieel voordelig zijn om te kiezen voor een andere hypotheekvorm. ”
Oversluitmarkt

Ongeveer 40% van de particulieren (Bron: Delta Lloyd) ziet de komende 4 jaar de rentevastperiode van hun hypotheek aflopen. Het gaat om € 249 miljard particuliere hypotheekschuld (de totale particuliere hypotheekschuld bedraagt € 622,5 miljard (Bron: CBS). Dat zijn volgens Delta Lloyd Bank 1,4 miljoen huishoudens. Slechts 11% van de particulieren sluit hun hypotheek over. De resterende 89% doet dit vaak niet, omdat ze of niet weten dat ze een keuze hebben, of omdat ze door de korte termijn van beslissen geen tijd hebben zich hierover te laten adviseren (Bron: Delta Lloyd Bank).

GEEN REACTIES