(Findinet) Jongeren en starters op woningmarkt haken massaal af

Ze popelen om een huis te kopen maar lopen voortdurend tegen allerlei barri▐res aan, waardoor het zelden tot een verhuizing komt.

Het gevolg hiervan is dat ook de ouderen niet kunnen verhuizen naar een beter passende woning. Het is daarom van cruciaal belang dat de barrières worden geslecht zodat de doorstroming weer op gang kan komen.

Die conclusie kan worden getrokken uit de publicatie Huizenkopers in Profiel 2012 van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. Het is de dertiende editie in een reeks van enquêteonderzoeken die sinds 1995 in opdracht van NVB worden uitgezet door Onderzoeksinstituut OTB.

In het voorjaar van 2012 heeft het OTB opnieuw circa tweeduizend Nederlanders met een modaal en hoger (huishoud)inkomen geënquêteerd. Daaruit is gebleken dat de impact van de crisis op de verhuiswensen weliswaar duidelijk zichtbaar is, maar toch minder groot dan vooraf ingeschat. Anno 2012 spelen circa 1,2 miljoen huishoudens met de gedachte om te verhuizen naar een koophuis. Dat zijn er 400 duizend minder dan vlak vóór de crisis in 2008.

Spelbrekers en bibbers

Toch leidt deze aanhoudende belangstelling niet tot meer beweging op de woningmarkt, blijkt uit Huizenkopers in p Profiel. Veel mensen met verhuisplannen worden namelijk dwarsgezeten door ‘spelbrekers’ en ‘bibbers’.

Zo vrezen ruim 8 op de tien ondervraagden dat de economie nog wel een tijdje in mineur zal blijven; 40% is onzeker over de eigen baan en het inkomen. Circa 75% constateert dat de huidige woning slecht verkoopbaar is en een zelfde aantal vreest nieuwe prijsdalingen in de toekomst. Zo’n 37% vindt dat banken te streng zijn bij het verstrekken van hypotheken.

Over de toekomst van de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek blijken de meeste mensen goed te hebben nagedacht. Circa 72% gaat er van uit dat binnen vier jaar de hypotheekrenteaftrektrek zal worden aangepast. Opmerkelijk genoeg geeft zo’n 85% aan dat dit geen reden is om nu van aankoop af te zien.

Opvallend is ook dat met name de jongeren en lage inkomens op de woningmarkt massaal afhaken . Het aantal jongeren onder de potentiële huizenkopers tot 35 jaar is geslonken van 260 duizend huishoudens in 2010 naar zo’n 170 duizend nu. Ook de groep, die qua leeftijdsklasse daar net boven zit – de groep van 35 tot 45 jaar – is meer dan gemiddeld afgehaakt.

‘Breng doorstroming op gang’

Volgens NVB is het voor de woningmarkt en de woningbouwproductie van cruciaal belang dat de doorstroming weer op gang komt. Vergeleken met het onderzoek in 2010 is de groep zestigplussers, die wil verhuizen naar een koopwoning gegroeid van 180 duizend naar 220 duizend huishoudens. Hetzelfde geldt voor de leeftijdscategorie daar vlak onder – dus zeg maar de mensen van 2e helft veertig en de vijftigers. Beide categorieën wachten echter op de jongeren om hun huis te kopen.

Volgens NVB zijn er in feite dus maar een paar zetjes voor nodig om de woningmarkt weer in stabieler vaarwater te brengen. Zodra jongeren en andere starters meer mogelijkheden krijgen om in te stappen, helpt dat de negatieve spiraal te doorbreken. De politiek kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren door het nemen van stimuleringsmaatregelen, specifiek gericht op jongeren en starters op de woningmarkt.

Overigens zal de bouwsector tegen de tijd dat de markt weer in beweging komt klaar moeten staan met eigentijdse producten en een gemoderniseerde marketing. Woningbouwers zullen hun kansen beter moeten benutten, onder andere door klantgerichter te gaan werken. Circa 84% van de respondenten wil bij nieuwbouw veel meer ‘invloed’ dan de spreekwoordelijke hoogte van het stopcontact. In de nieuwe werkelijkheid zou dat wel eens de redding van de sector kunnen betekenen.

GEEN REACTIES