(Findinet) Joas Buijs over pensioenadviezen voor de DGA

Sommige pensioenadviezen houden niet veel meer in dan het kopiĆ«ren van de standaard pensioenbrief van de fiscus. "Sommige pensioenadviezen voor de DGA zijn ronduit verbazingwekkend. Het advies houdt niet veel meer in dan het kopiëren van de standaard pensioenbrief van de belastingdienst. Verander de tenaamstelling, de datum van indiensttreding en de geboortedatum en klaar is de brief. Advieskosten € 2.500,-! De klant heeft een aftrekpost en kan het geld dat dit hem oplevert op een spaarrekening zetten of hij kan ermee gaan beleggen. Dus de klant is tevreden, maar in de praktijk pakt het ook wel eens heel anders uit."Deze waarschuwing uit Joas Buijs op zijn weblog.

"Je hebt een goedlopend – misschien zelfs verkoopbaar – bedrijf. Onverhoopt maak je de reis die iedereen vroeg of laat maakt. Je komt te overlijden. Gelukkig heb je alles goed geregeld voor je nabestaanden, maar als puntje bij paaltje komt blijkt dat er helemaal niets is geregeld. Er is weliswaar een nabestaandenpensioen toegezegd, maar er is geen risicoverzekering om het benodigde kapitaal uit te keren. De BV moet zelf het nabestaande pensioen opbrengen.

Misschien is dit niet zo erg, omdat uw partner genoeg verdient en dat nabestaandenpensioen daarom niet nodig heeft. Het nabestaandenpensioen blijft echter toegezegd. Iets wat de fiscus kan zien als afkoop, zodat de fiscus komt met een belastingclaim van 70% over de commerciële waarde.

Het bedrijf verkopen heeft helaas ook geen zin. Door de pensioenlast is het bedrijf namelijk onverkoopbaar geworden. In het slechtste geval komen je nabestaanden in de bijstand. En dit allemaal dankzij het “goede” advies de standaard pensioenbrief te gebruiken."

Onder de titel ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel duurder’ wijst hij ook op het gevaar van het indexeringsmodel in de Pensioenbrief van de Belastingdienst.

"Stel dat je de laatste reis pas maakt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Je hebt je pensioen braaf geïndexeerd zoals de Belastingdienst aangeeft in de pensioenbrief. Prima, denk je. Mis! Het indexeren van pensioen in eigen beheer is erg duur. Deze kosten mag je pas nemen als de indexering is verwezenlijkt. In de praktijk worden de lasten van de indexatie dus genomen als het bedrijf geen winst meer maakt . Dan zit je met verliezen die je nergens mee mag verrekenen."

Hij licht dat met een sprekend voorbeeld toe.

Een ander punt waar de standaard pensioenbrief in tekortschiet is arbeidsongeschiktheid.

Zijn conclusie: "Het pensioenadvies op basis van de standaardbrief waar de klant in eerste instantie zo blij mee was, kan dus een groot financieel debacle worden."

De blog van Joas Buijs

GEEN REACTIES