Jeffrey Leichel: Banken blokkeren afkoop woekerpolissen

Onafhankelijke financieel advieskantoren klagen steen en been over de drempels die banken opwerpen om de woekerpolis uit een hypotheekconstructie te halen.

Dat ervaart Jeffrey Leichel, voorzitter Stichting Odin in gesprekken met collega’s. De AFM heeft een waarschuwingsbrief gestuurd naar de banken.

650.000 huishoudens

Leichel: “Er zijn nog 650.000 huishoudens met een woekerpolis die is verpand aan de hypotheek. De AFM heeft de aanpak van deze polissen aangemerkt als top prioriteit. Voor eind volgend jaar moeten alle woekerpolissen uit hypotheken zijn verwijderd. Omdat inmiddels bekend is dat woekerpolissen qua opbouw van vermogen niet verder komen dan 30% tot 70% van het bij aanvang door verzekeraars berekende eindkapitaal, wordt veel minder afgelost dan verwacht. De restschuld is dan mogelijk niet meer betaalbaar, waardoor gedwongen verkoop volgt.

Steeds meer onafhankelijke advieskantoren specialiseren zich in het ontwoekeren van de hypotheekconstructie, maar lopen tegen enorme barrières aan bij banken. Doorlooptijden van zes tot twaalf maanden zijn geen uitzondering. Een aantal banken weigert onafhankelijke advieskantoren zelfs alle toegang tot hun systemen of doet alleen zaken met een zelf geselecteerde groep advieskantoren, die zich moeten conformeren aan de interne regels van deze aanbieders.

De situatie loopt zo uit de hand, dat de AFM een waarschuwingsbrief naar banken heeft gestuurd. In deze ‘Mertens en Van Santen’ brief worden de twaalf belangrijkste barrières opgesomd die banken per direct moeten wegnemen.

Barrières

De belangrijkste barrières voor consumenten zijn:

1. Er mag geen inkomenstoets plaatsvinden bij het aanpassen van de hypotheek

2. Als in de nieuwe situatie het oorspronkelijke doelkapitaal niet wordt bereikt, mag dat geen belemmering zijn

3. Omzettingen moeten binnen 14 dagen plaatsvinden

4. De bank mag een alternatief product voor de woekerpolis bij een andere aanbieder niet weigeren
5. Er mag geen beroep worden gedaan op ‘systeemtechnische beperkingen’

6. Een waardedaling van de woning mag geen belemmering vormen voor omzetting van de woekerpolis

7. Banken moeten omzettingen gratis uitvoeren

Nu wordt nog door de meeste banken € 250,00 aan administratiekosten in rekening gebracht. Dat lijkt met de ‘Mertens en Van Santen’ brief verleden tijd. In de praktijk blijkt vooral het niet halen van het originele doelkapitaal het breekpunt om niet van de woekerpolis af te kunnen komen. Nu de AFM aangeeft dat een aantoonbare verbetering van de vermogensopbouw al voldoende is, wordt het voor veel meer mensen mogelijk om van de woekerpolis af te komen.”

Volgens Leichel is dit een enorme stap in de goede richting. “Dit is heel goed nieuws voor consumenten. Alhoewel nog niet alle barrières zijn weggenomen, zullen honderdduizenden huiseigenaren kunnen profiteren van deze nieuwe situatie. Het is nu echt de moeite waard om de polis te bespreken met een daarin gespecialiseerd onafhankelijk advieskantoor”

De brief van de AFM is te downloaden van dewebsite van Odin.

GEEN REACTIES