IT’ers werken liever niet bij een bank

IT’ers werken liever niet bij een bank
© Pixabay

Banken lopen een reëel risico om technologisch achterop te raken in de komende vijf tot vijftien jaar. De hoofdreden: hun slechte imago, waardoor IT’ers niet bij hen willen solliciteren. Dit meldt nieuwssite Banken.nl. Met name aan software-ontwikkelaars is een schrijnend gebrek.

Het binnenhalen van IT-talent is inmiddels topprioriteit voor banken. Maar alleen voor het geld komen de relatief jonge IT’ers niet meer naar een bank, ze willen vooral een cultuur die bij hen past. Die vinden ze momenteel onvoldoende bij banken, maar juist wel bij fintechs.

Banken.nl haalt onderzoek uit 2017 van FBD Bankmensen, detacheerder van financiële professionals, waaruit bleek dat acht op de tien HR-professionals het erover eens is dat de financiële sector een imagoprobleem heeft. Banken worden nog steeds als de schuldige beschouwd aan het uitbreken van de financiële crisis.

Millennials
Daarbij speelt ook een demografische component. Het zijn overwegend jonge mensen die actief zijn in de IT. Voor hen moet werken niet alleen wat opleveren, het moet ook leuk zijn. Het zijn vooral jonge bedrijven met een informele cultuur en weinig hiërarchie waar millennials graag aan de slag gaan. En banken worden gezien als traditionele, hiërarchische organisaties.

Oplossingen worden o.a. gezocht in wervingscampagnes. ABN AMRO startte een project met tech-mediaplatform The Next Web, waar de nodige ontwikkelaars zitten, om zichzelf op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelde de bank een soort digitale escape room, waarmee het tech-talenten digitaal uitdaagt om een probleem op te lossen. Die interactie moet zorgen voor een ander imago. Ook wordt er samengewerkt met het onderwijs, zoals op de ING Campus, die eind 2019 gereed moet zijn.

Mochten alle inspanningen niet helpen om de juiste IT-talenten te strikken, dan blijft er nog altijd een beproefde methode over: kennis kopen. Bijvoorbeeld door het overnemen van een fintech. Alle drie grootbanken hebben hun eigen fintech-investeringsfondsen, waarmee ze strategische investeringen doen in fintech-bedrijven.

Bron: Banken.nl

GEEN REACTIES