Investeerders en verzekeraars jagen overnamegolf intermediairs aan

Investeerders en verzekeraars jagen overnamegolf intermediairs aan
© Pixabay

Investeerders en verzekeraars zijn de stuwende kracht achter de overnamegolf onder verzekeringstussenpersonen. Zestien grote investeerders hebben inmiddels 232 bedrijven in hun bezit, die naar schatting 15% van de omzet van de Nederlandse intermediairbedrijven vertegenwoordigen. Dit meldt het Ratinginstituut Financiële Dienstverleners na een inventarisatie.

De consolidatie in de sector financiële dienstverlening neemt toe. Overnemende partijen vormen steeds grotere clusters van verzekeringstussenpersonen. De top 100 van intermediairbedrijven vertegenwoordigt inmiddels een belang van 40%, blijkt uit een inventarisatie van het Ratinginstituut Financiële Dienstverleners. Om in dit doolhof het overzicht te houden, heeft het RiFD een database ontwikkeld, die via een licentie toegankelijk is. Hierin zijn de bedrijvenclusters en ook de belangen die participatiemaatschappijen in het intermediair hebben, in kaart gebracht.

In een toenemend aantal gevallen vinden overnames plaats in de vorm van aandelenoverdracht, aldus het RiFD. Het overgenomen bedrijf wordt daarmee onderdeel van een groep. Zoals Veldsink (dat deze week bekendmaakte Van Bruggen Adviesgroep over te nemen), Heilbron, Heinenoord en Quintes. Achter deze groepen zitten vaak weer investeerders.

Uit de inventarisatie van het RiFD blijkt dat er momenteel 147 bedrijven zijn die drie of meer adviesbedrijven (met een AFM-vergunning) in de groep hebben. Deze clusters vertegenwoordigen met 752 bedrijven in aantallen kantoren ongeveer 12,5% van de markt. Hun bijbehorende omzetbelang schat RiFD in op meer dan 30%. Grote spelers als Rabobank, Aon, Marsh en Independer worden niet als cluster gezien, omdat zij opereren vanuit één bedrijf, met hooguit een apart volmachtbedrijf.

Er zijn in Nederland circa tien private-equityfondsen of andere investeringsbedrijven actief in de financiële dienstverlening. Daarnaast zijn er zes verzekeraars die participeren in intermediairbedrijven of deze opkopen. Daarvan zijn a.s.r., Aegon en De Goudse de meest actieve. Deze investeerders en verzekeraars zijn de motoren achter de overnamegolf en financieren de overnames. Ze hebben inmiddels 232 bedrijven in hun bezit, die naar schatting 15% van de omzet van Nederlandse intermediairbedrijven vertegenwoordigen.

Daarnaast zijn er zes grote samenwerkingsverbanden in Nederland, te weten: Licent, Connect, Immensa, Confident, Noordeloos Groep en CVB. Zij vertegenwoordigen 106 adviesbedrijven. Doordat deze samenwerkende kantoren vaak wat groter dan gemiddeld zijn, vertegenwoordigen zij ongeveer 4% van de adviesomzet.

Bron: RiFD

GEEN REACTIES