Inkeerregeling blijft grotendeels in tact

copyright Pixabay

De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van het Belastingplan een streep gezet door het plan om de zogeheten Inkeerregeling volledig af te schaffen.

Het bleef even onder de radar maar langzaam begint het verder door te dringen: de Inkeerregeling blijft grotendeels bestaan. Aanvankelijk stond in het Belastingplan 2018 dat de relatief gunstige regeling voor het aangeven voor in het buitenland gestald (zwart) vermogen volledig zou verdwijnen. In de slipstream van de Panama- en Paradise-papers vond het Kabinet dat deze vorm van belastingontduiking niet langer toelaatbaar was en dat de Inkeerregeling (die een aantal jaren van kracht was) nu moest worden opgedoekt.

Op dit voorstel kwam kritiek, niet in de laatste plaats omdat de regeling succesvol was. Sinds 2002 was de opbrengst ongeveer €2 mrd. Daarnaast wees de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs op het gevaar dat bij de nog overgebleven zwartspaarders het schrappen van de regeling een averechts effect zal hebben en dat zij nog dieper de illegaliteit in gaan duiken. Het CDA-Kamerlid Omtzigt kwam daarom met een amendement dat alleen de Inkeerregeling wordt afgeschaft voor het inkomen uit verzwegen spaargeld en beleggingen in het buitenland. Voor het verzwegen vermogen zelf blijft de Inkeerregeling bestaan. Dit amendement is bij de stemming over Belastingplan aangenomen.

Toch is ook dit amendement niet ideaal, zo stelden sommige belastingadviseurs vorige week, onder meer in Het Financieele Dagblad. Onder meer omdat veel zwart vermogen in belastingparadijzen is ondergebracht in trustfondsen, waardoor de zwartspaarder in feite aandeelhouder is en strikt genomen te maken heeft met Box 2 in plaats van Box 3. Het beleid rond de Inkeerregeling heeft betrekking op Box 3.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES