ING maakt AFM lichtelijk nerveus

ING onderzoekt de mogelijkheden om de kosten van de hypotheekadviseur te incasseren en mee te financieren. Dat idee maakt de AFM lichtelijk nerveus.

Wanneer het verbod op provisie een feit is wil ING hulp bieden bij het incasseren van de kosten van de hypotheekadviseur. Dit maakte de bank dinsdag 19 april bekend tijdens het ING Hypothekenevent. Waar mogelijk zal ING zorg dragen voor de incasso van de ‘fee’ en die terugbetalen aan de adviseur.

Anders dan het Verbond van Verzekeraars ziet ING in principe geen probleem in deze geldstroom van aanbieder naar adviseur/bemiddelaar, als het maar op een transparante manier gebeurt. Dat is goed mogelijk, vindt ING, omdat de klant rechtstreeks met de adviseur vooraf het declaratiebedrag is overeengekomen. De enige rol die de bank vervult, is het incasseren en, als daar de wettelijke ruimte voor is, het meefinancieren van de advieskosten.

Directeur Advies en Kantoren Hans Hagenaars: “Wij willen er op die manier voor zorgen dat het advies door de onafhankelijke intermediair betaalbaar blijft voor de klant. Hij kon nog niet aangeven hoe dit voornemen concreet wordt ingevuld. “Wij moeten eerst de exacte regelgeving afwachten en daarna zullen we in overleg met de AFM treden.” Die laatste opmerking weerhield Michiel Denkers, Hoofd toezichtgroep financiële ondernemingen bij de AFM, er niet van op te merken dat hij van de gedachte alleen al “lichtelijk nerveus” werd.

GEEN REACTIES