ING hekelt hypotheek adviesprijzen van Rabobank

Hans Hagenaars (ING): рIk weet het niet, maar het lijkt op een kruissubsidie tussen marge en advieskosten.с

De directeur Particulieren van ING Bank vindt de adviestarieven “niet verstandig”, zei hij tijdens het ING Hypothekenevent dat de bank voor hypotheekadviseurs organiseerde in Rotterdam. Rabo berekent lage tarieven en brengt die alleen in rekening als het advies leidt tot een offerte (zie ook: Gratis shoppen bij Rabo voor hypotheekadvies)

“Het berekenen van lage tarieven suggereert dat een hypotheekadvies een fluitje van een cent is en doet onrecht aan het vele werk dat voor een op maat gesneden advies verzet moet worden”, zei Hagenaars. “Ik kan dat natuurlijk niet echt weten, maar het lijkt erop dat sprake kan zijn van kruissubsidie tussen marge en advieskosten. Als dat zo is, is dat niet goed voor het creëren van een level playing field. Ik begrijp dat Rabobank een ander traject inslaat dan wij, omdat zij nauwelijks zaken doen met het onafhankelijk intermediair.”

ING rekent € 2.100 voor een hypotheekadvies en € 900 voor adviezen in het kader van het beheer. “De klant moet weten dat advies geld kost. Wij kiezen er bewust voor om ook voor ‘beheeradviezen’ een bedrag in rekening te brengen. Anders worden de onafhankelijke adviseurs geen faire concurrentiepositie geboden. Wij leggen het nieuwe Bgfo zo uit dat we als adviserende aanbieders wettelijk verplicht zijn om bij een advies kosten in rekening te brengen.”

Hagenaars benadrukte wel dat de genoemde tarieven gelden ‘voor de eerstkomende maanden’. “We hebben wat ruimte om te zakken als de marktomstandigheden dat eisen, maar we doen dat liever niet.”

ING heeft er belang bij dat het intermediair een goed renderende beroepsgroep blijft. “Wij maken ons zorgen over het intermediaire kanaal gezien de rendementen die daar gehaald worden. Wij van onze kant zullen alles doen wat mogelijk is om de advieskantoren rendabel te houden. Het grootste deel van de hypotheekproductie komt via het intermediair. Dat is voor ons een zeer aantrekkelijk en na het provisieverbod ook een goedkoop verkoopkanaal. Daarom investeren in opleidingen en kwaliteitsverbetering van de adviseurs.”

GEEN REACTIES