ING BeleggersBarometer: vertrouwen over dieptepunt heen

ING BeleggersBarometer: vertrouwen over dieptepunt heen

Het vertrouwen van beleggers is iets verbeterd ten opzichte van vorige maand. In oktober stond de index van de ING BeleggersBarometer nog op een dieptepunt van 56, nu is deze gestegen naar 70. Beleggers zijn minder pessimistisch over de waarde van de eigen portefeuille en hebben daardoor ook een positiever beeld van de waarde daarvan in de komende drie maanden. Het vertrouwen in de economische situatie van Nederland groeit weer en ook zien beleggers de eigen financiële situatie rooskleuriger in.

AEX zal naar verwachting iets hoger uitkomen

Voor de BeleggersBarometer wordt beleggers gevraagd naar hun verwachting van wat de AEX gaat doen. Vorige maand verwachtte 59% dat deze zou gaan dalen. Deze maand is dat nog maar 49%. In oktober voorspelden de beleggers een stand van 629 drie maanden later. Deze voorspelling is nu bijgesteld naar 654. Drie maanden geleden dachten de beleggers dat de AEX nu op 724 zou staan. Dat is niet uitgekomen. Tijdens de onderzoeksperiode schommelde de AEX tussen 661 en 702. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Zeker in markten waarin geen trendmatige beweging omhoog zit, nemen veel beleggers de huidige AEX-stand als hun voorspelling voor over 3 maanden.”

Beter rendement in november

Bob Homan: “De beurzen, en vooral die in Europa zitten de afgelopen maand weer flink in de lift. De AEX is ruim 10% hersteld vanaf het dieptepunt, de Duitse Dax-index zelfs bijna 20%. Beiden verliezen hiermee dit jaar wel nog steeds zo’n 10 procent.” In november (31%) leden dan ook minder beleggers verlies dan in oktober (48%). Een derde heeft winst weten te maken, gemiddeld was dat 5,7%. Opvallend is dat een derde van de beleggers niet weet of ze winst of verlies hebben gemaakt.

Volgens de beleggers heeft de geopolitieke situatie nog altijd de meeste invloed op de beurs (32% tegen 40% vorige maand). De wereldeconomie is met 25% ook een belangrijke factor geworden. Tot slot zien beleggers de inflatie (22%) als invloedrijk. Veel beleggers zijn niet tevreden over het huidige beursjaar. Twee derde vindt het minder goed dan verwacht. Dat was in augustus nog iets minder dan de helft.

ING BeleggersBarometer bestaat twintig jaar

Dit kwartaal viert de BeleggersBarometer zijn twintigste verjaardag. Reden om eens extra te kijken naar de afgelopen jaren. Van de ondervraagde beleggers belegt een kwart al meer dan twintig jaar. Ook een kwart doet dat minder dan vijf jaar. Volgens de beleggers had in deze eeuw de financiële crisis van 2008 de grootste invloed op de beurs (57%). Op ruime afstand volgen COVID (15%) en de koopkrachtcrisis (13%). Als belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen periode noemen de beleggers de technologie, zoals beleggen via internet en een app, en de extra mogelijkheden om duurzaam te beleggen.

Bron: ING

GEEN REACTIES