ING Bank boekt bijna kwart meer winst

ING behaalde over het derde kwartaal een ‘onderliggende’ nettowinst van €1,3 mrd, ruim 22% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakte de bank donderdag bekend. De kredietverlening groeide met €3,6 mrd, terwijl klanten netto €2 mrd spaargeld bij ING inlegden. De prestaties weerspiegelen volgens CEO Ralph Hamers de aanhoudende kredietgroei tegen gezonde marges alsmede de hogere commissies en provisies.

In Nederland steeg de winst van €416 mln naar €542 mln, met name door lagere kosten en lagere voorzieningen voor slechte leningen. De Nederlandse hypotheekportefeuille daalde van €128 mrd naar €123 mrd. Het spaargeld bij ING in Nederland steeg licht van €133,8 mrd naar €135,6 mrd.

Hamers vindt dat het resultaat van ING over het afgelopen kwartaal het effect van ING’s Think Forward-strategie illustreert. ‘We boekten wederom solide commerciële groei en introduceerden verschillende innovaties op de markt. ING heeft dit jaar tot nu toe meer dan 400.000 nieuwe primaire klanten erbij gekregen.’

Tegelijkertijd moet de bank volgens Hamers omgaan met de druk op het rendement door de aanhoudende regelgeving en de lage rente. Hamers: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ons recent aangekondigde investeringsprogramma en onze intentie om tot één digitaal bankplatform te komen noodzakelijke maatregelen zijn om aan de veranderende klantverwachtingen te voldoen en de operationele efficiency te verbeteren.’

GEEN REACTIES