Independer: execution only hypotheken steeds populairder

independer: execution only hypotheek populair

Independer ziet in vier jaar tijd een verviervoudiging van het aantal mensen dat via de vergelijkingssite voor een execution only (EO) hypotheek kiest. Het hypotheektraject zonder adviseur is vooral in trek bij jonge starters op de woningmarkt. Vergeleken met traditioneel hypotheekadvies levert execution only een besparing op tot 1.900 euro.

“Vanaf 2017 zagen we jaarlijks in het eerste kwartaal gemiddeld bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat koos voor een EO-hypotheek”, zegt Marga Lankreijer van Independer. Vorig jaar was uitzonderlijk omdat door corona en de stijgende hypotheekrente meer hypotheken werden afgesloten dan gewoonlijk. Maar ook dit jaar zien we de populariteit nog steeds toenemen.”

Doe-het-zelfhypotheek
Wie kiest voor execution only, bepaalt zelf de hypotheekvorm, de looptijd en de gewenste hypotheekverstrekker. Lankreijer: “Je hoeft overigens niet alles zelf te doen want het werkelijke afsluiten van de hypotheek doen onze experts. Omdat de expert veel minder werk hoeft te doen liggen de kosten op nog geen 600 euro. Dat is een flinke besparing op een traject met een adviseur, waarvoor je gemiddeld 2500 euro betaalt.”

Het execution only traject is vooral geschikt voor mensen met voldoende kennis van zaken. Het is namelijk door de AFM verplicht gesteld eerst te slagen voor een kennistoets. Independer raadt mensen die niet slagen voor de toets aan om alsnog te kiezen voor een hypotheekadviseur. “Toch zien wij dat de meeste mensen goed beslagen ten ijs komen. Maar liefst 85 procent van de mensen die de kennistoets maken, legt deze succesvol af”, aldus Lankreijer.

Beperkte keuze
Niet alle banken bieden de mogelijkheid een hypotheek zonder advies af te sluiten. Sommige banken doen het alleen via een partij als Independer, andere doen het helemaal niet. Bij een enkele bank is het mogelijk helemaal zonder tussenkomst van een bemiddelaar een hypotheek af te sluiten. Soms is dit zelfs nog veel goedkoper dan via een bemiddelaar.

Tegenover de grote kostenbesparing staat dus een beperking van het beschikbare aanbod van hypotheekverstrekkers. Het kan daarom geen kwaad ook de hypotheken die alleen met advies verkrijgbaar zijn, mee te nemen in de zoektocht naar de beste lening. Mocht dit voordeliger uitvallen, bijvoorbeeld doordat zo’n hypotheekverstrekker een lagere rente heeft, dan kan altijd nog voor advies gekozen worden.

Execution only betekent dus niet alleen zelf de beste hypotheekverstrekker uitzoeken, maar ook zelf uitzoeken via welke partij de hypotheek het beste afgesloten kan worden.

GEEN REACTIES