Inbraakpreventie? Prima! Maar voor premiekorting hoef je het niet meer te doen

Inbraakpreventie? Prima! Maar voor premiekorting hoef je het niet meer te doen
© Pixabay

Maatregelen van verzekerden om inbraak in hun woning te voorkomen leveren bij steeds minder inboedelverzekeraars nog premiekorting op. Dat meldt de Consumentenbond na een rondgang.

Met een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) of een BORG-certificaat (voor elektronische beveiliging) kregen verzekerden tot voor kort bij de meeste inboedelverzekeraars een aardige korting op de premie. Bij ABN Amro en Bruns ten Brink loopt die korting (nu nog) op tot 20%.

ABN Amro zegt echter bij het ontwikkelen van een nieuwe inboedelverzekering te bekijken of ze de korting nog willen handhaven, aldus de bond. De regionale verzekeraar ZLM (Zeeland en Noord-Brabant) is van plan om ‘op korte termijn’ te stoppen met premiekorting bij inbraakpreventie. Ook Centraal Beheer heeft bij de vernieuwde woonverzekeringen besloten geen kortingen meer te bieden voor beveiliging. ‘In het algemeen willen we een concurrerende premie aanbieden, onafhankelijk van beveiligingsmaatregelen die de klant treft’, aldus een woordvoerster.

Bij de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden is de korting verlaagd van 15% naar 2% à 6%. Verzekeruzelf.nl heeft de premiekorting onlangs verlaagd van 15% naar 8%.

Politiekeurmerk bijna standaard
ANWB en Unigarant bieden ook geen preventiekorting meer voor woningen gebouwd na 2001. Daarbij heeft meegewogen dat na dat jaartal het politiekeurmerk ‘bijna standaard werd’. Om diezelfde reden geeft de Goudse alleen nog premiekorting (maximaal 15%) in individuele gevallen, als de woning vrijwillig is voorzien van het PKVW. Ook Allianz geeft alleen nog korting (ongeveer 10%) als de beveiliging vrijwillig door de klant is aangelegd, ‘dus niet als eis vanuit de maatschappij’.

De Consumentenbond betreurt het afschaffen en verlagen van de premiekortingen, maar benadrukt dat preventiemaatregelen natuurlijk in de eerste plaats zijn bedoeld om veiliger te wonen.

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES