ICT-sector kiest massaal voor beschikbare premieregeling

© focus orange

Bedrijven uit de ICT-branche kiezen als pensioenregeling voor hun werknemers in de meeste gevallen voor een beschikbare premieregeling.

Dat blijkt uit de Pensioenbenchmark 2018 van onderzoeksbureau Focus Orange. Het bureau ondervroeg circa 150 bedrijven van verschillende omvang (naar aantal werknemers) naar de pensioenvoorzieningen voor hun werknemers. Van deze 150 bedrijven zijn er 60 beursgenoteerd, waarvan 17 deel uitmaken van de AEX.

Van de ICT-bedrijven die meededen aan het onderzoek kiest bijna 80% voor een beschikbare premieregeling. Andere sectoren waar de beschikbare premieregeling geliefd is, betreffen de zakelijke dienstverlening en de logistiek. Verder blijkt uit de cijfers van Focus Orange dat vooral kleinere bedrijven kiezen voor een beschikbare premieregeling. Van de bedrijven met minder dan 100 werknemers kiest 80% voor deze regeling. Ondernemingen met 100 tot 500 werknemers voor circa de helft.

De middelloon- en cdc-regeling geniet bij de grote(re) bedrijven de voorkeur. Bij bedrijven met 500 tot 1500 werknemers kiest ongeveer 70% voor een dergelijke regeling, bij bedrijven met meer dan 1500 werknemers ligt dit op ongeveer 80%. Onder meer in de sectoren consumentendiensten, industrie, retail en financiële dienstverlening is deze regeling dominant. Een opmerkelijke uitkomst in het onderzoek is dat sommige bedrijven nog steeds vasthouden aan de eindloonregeling. Deze bedrijven bevinden zich in de sectoren logistiek (11%) en energie (6%).

Interessant is verder dat een dikke zestig procent van de ondervraagde bedrijven de pensioenrichtleeftijd heeft verhoogd naar 68 jaar, in lijn met de fiscale pensioenregels (per 1 januari dit jaar). Dat betekent dat bijna veertig procent dit nog niet heeft gedaan. Ongeveer een derde blijft nog steken op 67 jaar en 1% zelfs op 65 jaar.

GEEN REACTIES