Hypotheker verwacht daling langlopende hypotheekrente

Hypotheker verwacht daling langlopende hypotheekrente
© Mohamed Hassan, Pixabay

Hypotheekketen de Hypotheker verwacht dat de langlopende rente, na een periode van stabilisatie, later dit jaar kan gaan dalen.

“We zien minimale verschillen in de gemiddelde hypotheekrente over de afgelopen vijf maanden”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, na analyse van eigen cijfers. “Hieruit kunnen we concluderen dat de hypotheekrente ten opzichte van 2022 – toen nog een flinke stijging zichtbaar was – is gestabiliseerd.”

De verwachting voor de renteontwikkeling hangt samen met de inflatieverwachting. “Door de renteverhogingen wordt lenen duurder; hierdoor valt de vraag waarschijnlijk terug en neemt de prijsdruk af, wat een neerwaarts effect heeft op de inflatie. Bij een laagconjunctuur kan de Europese Centrale Bank de depositorente mogelijk weer verlagen. Hierdoor is de kans groot dat later dit jaar een daling van de langere rentes in het vooruitzicht ligt.”

Leencapaciteit neemt toe

In combinatie met de dalende huizenprijzen worden de mogelijkheden voor huizenkopers hierdoor groter. Luiten: “Daarbij komt dat de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 met zo’n 5 procent zijn gestegen: de grootste stijging in veertig jaar. Voor sommige woningzoekenden heeft dit als gevolg dat hun leencapaciteit toeneemt, wat hun vooruitzichten op de huizenmarkt verder kan verbeteren.”

In de eerste vijf maanden van 2023 is de gemiddelde hypotheekrente gestabiliseerd. Tegelijkertijd kruipen de rentes van verschillende rentevaste periodes steeds dichter naar elkaar toe. De verschillen tussen de 10- en 30-jaarsrente zijn historisch klein, blijkt uit cijfers van de Hypotheker. Dit betekent dat het voor huizenkopers gunstiger kan zijn te kiezen voor een iets hogere rente op lange termijn, zodat zij langer verzekerd zijn van stabiele maandlasten.

Voorbode van recessie

Naast de variabele rente is de gemiddelde 5-jaars rente hoger dan de rente op langer lopende leningen, waardoor sprake is van een omgekeerde rentecurve. Dit komt enerzijds door de verhoging van de beleidsrente door de ECB en anderzijds door de verwachting op de financiële markten dat hogere rentes op lange termijn niet houdbaar zijn vanwege de verslechtering van de economie. Vaak blijkt dit een voorbode van een recessie.

De Hypotheker verwacht dat de ECB een verkrappend monetair beleid blijft voeren om de inflatie onder controle te houden. Dit beleid tempert de economische groei- en inflatieverwachtingen en remt de stijging van de kapitaalmarktrentes af. Zo is de verwachting dat in de komende maanden twee renteverhogingen volgen en deze in juli een piek van 3,75 procent bereiken. De rentes op hypotheken met een korte rentevaste periode zullen dan evenredig mee stijgen. De Hypotheker verwacht echter dat de langlopende hypotheekrente, naast de nu al zichtbare stabilisatie, op termijn gaat dalen.

Bron: de Hypotheker

GEEN REACTIES