Hypotheekshop wil adviesverbod voor banken

Consumenten worden misleid door een zweem van “onafhankelijk” advies.

De Hypotheekshop wil een adviesverbod voor banken op het gebied van hypothecaire leningen. “De consument is nu in de veronderstelling dat hij een onafhankelijk advies krijgt bij de bank. De realiteit is anders; in bijna alle gevallen krijgt de consument een product van diezelfde bank voorgeschoteld. Terwijl er vaak een goedkoper en beter passend product is bij een andere geldverstrekker.”

Adviesverbod voor banken

Lodewijk van der Heijden, directeur van De Hypotheekshop: “De adviseur van de bank is in werkelijkheid vaak geen adviseur maar slechts een vertegenwoordiger van diezelfde bank. Banken verkopen alleen hun eigen producten. De term hypotheekadvies bij banken is daarom enorm misleidend voor consumenten. De consument weet dat hij bij een adviesgesprek bij de Rabobank geen ING hypotheek geadviseerd krijgt. Maar hij is vaak onvoldoende op de hoogte van de gevolgen als hij zich niet breed laat adviseren. Doordat de consument niet het beste hypotheekadvies krijgt, betaalt hij maandelijks soms tot wel 1% rente teveel. Dat kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Daarom pleit De Hypotheekshop voor een adviesverbod voor banken.”

‘Onafhankelijk’ advies

Van der Heijden: “In het belang van de klant zou het veel beter zijn als een klant altijd echt onafhankelijk advies krijgt. Banken zouden zich moeten beperken tot het leveren van producten. Ze zouden het advies over moeten laten aan de onafhankelijke adviseurs.

In ieder geval moet de consument veel beter gewaarschuwd worden voor de mogelijke gevolgen van niet-onafhankelijk advies. Het nieuwe dienstverleningsdocument maakt wel duidelijk of een financiële dienstverlener alleen eigen producten verkoopt of onafhankelijk advies geeft. Maar niet wat de mogelijke gevolgen zijn. De term hypotheekadviseur zou beschermd moeten zijn voor echt onafhankelijke adviseurs.”

Dubbele kosten

Van der Heijden: “Met een rapport van een onafhankelijke adviseur zou de consument toegang moeten krijgen tot de producten van de bank. Zonder dat een bankvertegenwoordiger verplicht nog eens extra kosten gaat maken en het ‘advies’ nog eens dunnetjes overdoet. Zonder deze dubbele kosten en met echt onafhankelijk advies is het belang van de klant pas echt ingevuld.”

GEEN REACTIES