Hypotheekshop: Overbruggingskrediet is ineens factor van belang

Hypotheekshop: Overbruggingskrediet is ineens factor van belang
© Pixabay

Voor doorstromers zijn niet langer de maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek of het jaarlijks boetevrij af te lossen bedrag de belangrijkste voorwaarden, maar de hoogte van het overbruggingskrediet als de huidige woning nog niet is verkocht. Dat meldt de Hypotheekshop, die voor deze constatering put uit gegevens uit de eigen database met hypotheekvoorwaarden.

In de huidige krappe woningmarkt hebben veel consumenten de voorkeur om eerst een nieuwe woning te kopen, voordat ze de oude woning in de verkoop zetten. Doordat de huizenprijzen blijven stijgen, wordt de maximale hoogte van een overbruggingskrediet steeds meer een vereiste om te kunnen doorstromen naar een volgende woning. Dat geldt zeker voor doorstromers die in 2013 en 2014 – het annuïtaire tijdperk – voor het eerst een woning hebben gekocht: hun leencapaciteit wordt gedrukt door de ‘nieuwe’ fiscale regels die uitgaan van een kortere looptijd dan 30 jaar.

Voor consumenten is een overbruggingskrediet in sommige situaties wel lastiger te verkrijgen, omdat niet alle geldverstrekkers daarvoor mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld als beide aanvragers een koopwoning achterlaten waarop een overbrugging moet worden gevestigd, of als er in geval van goedkoper gaan wonen geen nieuwe hypotheek benodigd is vanwege voldoende overwaarde.

Het risico dat de verkoop van de huidige woning langer duurt of minder opbrengt dan voorzien, lijkt in de huidige woningmarkt niet erg groot. Hoewel aanbieders geen regionaal beleid kennen, zijn er toch regio’s in Nederland waar deze risico’s mogelijk wat groter zijn, aldus de Hypotheekshop. Dat lijkt zeker iets om in de gaten te houden nu de stijging van de huizenprijzen her en der wat lijkt af te remmen. De NVM signaleerde in haar laatste kwartaalbericht dat consumenten op dit moment wel eens te hoge verwachtingen hebben van de verkoopopbrengst van hun huidige woning.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES