Hypotheeksector lanceert opleiding om verduurzaming te versnellen

Hypotheeksector lanceert opleiding om verduurzaming te versnellen
© Pixabay

Tachtig procent van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland wordt nog dit jaar opgeleid tot Adviseur Duurzaam Wonen. Dat zijn de plannen van een initiatief om de verduurzaming van de Nederlandse koopwoningmarkt te bevorderen.

Circa tachtig geldverstrekkers, intermediairs en opleiders heeft het initiatief genomen om het belang van verduurzaming van de eigen woning nog beter bij de consument onder de aandacht te brengen. Deze partijen, verenigd in het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, willen een versnelling tot stand brengen in de verduurzaming van de eigen woning door dat een integraal onderdeel te laten zijn van het hypotheekadvies.

De branchegenoten hebben hiervoor het Sectorcollectief Duurzaam Wonen opgericht plus de website Adviseur Duurzaam wonen gelanceerd, waar professionals alle informatie over de opleiding kunnen vinden. Bedoeling is dat door de krachtenbundeling de kennis en het draagvlak bij hypotheekprofessionals wordt vergroot.

Klimaatakkoord
Het kabinet heeft in het klimaatakkoord opgenomen dat de komende 10 jaar 1,5 miljoen huizen moeten worden verduurzaamd. Tot 2021 gaat het jaarlijks om 50.000 huizen, daarna moet het aantal omhoog naar 200.000 woningen per jaar. Om verduurzaming in koopwoningmarkt te realiseren én te versnellen heeft de hypotheeksector concrete afspraken gemaakt. Het uiteindelijke doel van Sectorcollectief Duurzaam Wonen is om klanten meer in beweging te krijgen om hun woning te verduurzamen. De deelnemende hypotheekbedrijven maken het thema verduurzaming integraal onderdeel van hun dienstverlening. Onderdeel daarvan is dat alle hypotheekadviseurs worden opgeleid om klantgesprekken over woningverduurzaming te kunnen voeren. Met de nieuwe opleiding worden adviseurs in staat gesteld een nog beter advies te geven aan klanten.

Enthousiasme delen
In 2019 heeft Rabobankgroep samen met CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur) de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen ontwikkeld en aan de eigen adviseurs aangeboden. “In het laatste kwartaal 2019 hebben wij 3.500 hypotheekprofessionals opgeleid.”, vertelt Floor van Workum, initiatiefnemer van het sectorcollectief en tevens CEO van Rabobank-dochter Vista Hypotheken. “Hiermee kunnen onze adviseurs verduurzaming van de woning veel professioneler en prominenter meenemen in hun klantgesprekken. En dat werpt ook zijn vruchten af, want zo’n 20% van de klanten die met ons het gesprek aan gaat, neemt vervolgens ook maatregelen in de woning. Het enthousiasme dat bij ons is ontstaan willen we graag delen met anderen in de branche. Want het verduurzamen van woningen is een gezamenlijke maatschappelijke uitdaging. Gelukkig blijkt daar veel animo voor te zijn. Ik ben zeer verheugd dat we er als branche in slagen hier gezamenlijk de schouders onder te zetten.”

Coronacrisis
Door de coronacrisis is een deel van de klanten mogelijk onzeker geworden over hun financiële toekomst en hebben zij momenteel andere prioriteiten dan het verduurzamen van hun woning. Tegelijk ziet de hypotheeksector ook dat er mensen zijn die dit moment aangrijpen om hun huis te verbeteren. Door huizenkopers proactief te informeren over de mogelijkheden en kosten van verduurzamen tijdens het kooptraject, wordt een verhuizing mogelijk ook aangegrepen om concrete duurzaamheidsplannen te maken. Het levert immers ook een waardevermeerdering van het huis op. Naast woningaankoop vormt onderhoud een belangrijk ‘natuurlijk’ moment om een huis te verduurzamen. Ook de behoefte aan een lagere energierekening of meer wooncomfort zijn belangrijke redenen. Zeker als mensen na de coronacrisis meer gaan thuiswerken.

Partners
De partners die de opleiding via e-learning aanbieden zijn: Dukers&Baelemans, NIBE, Lindenhaege en Hoffelijk Financieel. Bij Impact Opleiding & Training komt de training binnenkort beschikbaar. Een erkend financieel adviseur krijgt na afronding van deze e-learning 3 SEH PE B-punten. Deze PE-punten worden door de opleider bij de SEH geregistreerd. Er is ook een ‘light’-versie van de opleiding beschikbaar voor niet-hypotheekadviseurs.

GEEN REACTIES