Hypotheekrente nu echt historisch laag

© pixabay

De afgelopen jaren werd al gesproken van een zeer lage rente op hypothecaire leningen, maar sinds kort is echt een historisch diepterecord bereikt.

Dat signaleert intermediairsketen De Hypotheekshop in de wekelijkse nieuwsbrief. De keten vindt dit extra opvallend omdat het aandeel NHG-leningen in de aanvragen is gedaald (tot bijna 35%) terwijl de het aantal aanvragen met een relatief lange rentevaste looptijd is gestegen. Het gemiddelde rentepercentage komt volgens de Hypotheekshop dit jaar uit op 2,4% en dat is lager dan het eerdere record uit 2016 (2,5%).

Verreweg het grootste deel van de aanvragen (90%) heeft een rentepercentage dat ligt tussen 1,5% en 3%. Ongeveer 20% van de aanvragen kent een rente tussen 1,5% en 2%. Verder is het volgens de Hypotheekshop opmerkelijk dat 2% van de aanvragen een rente registreert die 7% of hoger is. ‘Dat zijn waarschijnlijk spaarhypotheken waarbij het voordelig is om de lopende rente mee te verhuizen naar de nieuwe hypotheek. De hoge fiscaal aftrekbare hypotheekrente drukt immers de hoogte van de spaarpremie’, stelt de keten in een toelichting.

Na de zomervakantie hebben een aantal banken hun hypotheekrente verder verlaagd, zo inventariseert de Hypotheekshop. Zowel Rabobank, ING als ABN AMRO met label Florius verlaagde de hypotheektarieven, terwijl Regiobank, onderdeel van SNS Bank (Volksbank) voor komende week een verlaging aankondigde. Door de verlagingen bereikten maar liefst zes van de tien gemiddelde hypotheekrentes die de intermediairsketen monitort (variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar vast, met en zonder NHG) hun laagste rentestand ooit.

GEEN REACTIES