Hypotheekrente blijft voorlopig stabiel, is de verwachting

Hypotheekrente blijft voorlopig stabiel, is de verwachting
© Pixabay

Zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente blijven voorlopig stabiel, verwacht De Hypotheker. De kortlopende hypotheekrente blijft laag vanwege de lage inflatie. En mede door toenemende politieke onrust binnen de Europese Unie laat de economische groei nog op zich wachten, waardoor ook de lange hypotheekrente op korte termijn stabiel blijft.

Groeivertraging
“De ECB stopt in januari 2019 met het maandelijkse opkoopprogramma van 15 miljard euro aan obligaties, en dat kan op termijn zorgen voor een opwaartse druk op de rente. Hierdoor kunnen de rentetarieven van 10 jaar of langer in de loop van 2019 weer voorzichtig gaan stijgen. Er is op dit moment echter sprake van een groeivertraging in Europa. Door de politieke onrust binnen de EU en de tegenvallende groei van de economie en inflatie is het op korte termijn onze verwachting dat de lange hypotheekrente nog even op het huidige, lage niveau blijft”, vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Onzekerheid over de handelsrelaties binnen de Europese Unie kan tot extra groeivertraging leiden. Zo zijn er zorgen over de begrotingsplannen in Italië, een no deal-brexit, en de gevolgen die de sociale onrust in Frankrijk op de Franse economie kan hebben.

Korte hypotheekrente stabiel
Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het vierde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,59 procent (2,09 procent zonder NHG). De ECB houdt de rente laag om de economische groei te stimuleren. De verwachting is dat een hogere salarisgroei de inflatie in de eurozone gaat aanwakkeren. De ECB streeft op de middellange termijn naar een inflatie van zo’n 2 procent. Dit is nu nog niet in zicht, doordat de inflatiedruk beperkt is. De Hypotheker verwacht dat de kortlopende rente hierdoor voorlopig op het huidige, lage niveau blijft en een renteverhoging pas begin 2020 gaat plaatsvinden.

Op termijn lichte stijging lange hypotheekrente
In het vierde kwartaal van 2018 bleven de rentetarieven voor de lange hypotheekrente ongeveer op hetzelfde niveau. Het tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt 1,93 procent (2,41 procent zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 2,50 procent (3,06 procent zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,94 procent (3,49 procent zonder NHG). Tegen de achtergrond van de huidige economische ontwikkelingen blijven de langlopende rentes naar verwachting voorlopig stabiel en nemen pas toe wanneer er tekenen zijn van economisch herstel en een hogere inflatie.

Bron: De Hypotheker

GEEN REACTIES