Hypotheekproductie ING zakt weg in tweede halfjaar

Ralph Hamers stapt op bij ING

Na een veelbelovend eerste half jaar zakte de productie van hypotheken in vooral het laatste kwartaal van 2019 weg bij ING in Nederland.

Dat blijkt uit de cijfers die de bank donderdag naar buiten bracht. De zogeheten nettoproductie (het saldo van nieuwe productie en aflossingen) daalde voor de Nederlandse hypotheekactiviteiten in het vierde kwartaal met €0,4 mrd. In het eerste halfjaar steeg de nettoproductie juist met dit bedrag.

ING maakt geen cijfers bekend over de hypotheekproductie als zodanig. In de perstoelichting gaf CEO Hamers aan dat het Nederlandse marktaandeel nu zo’n 12% is, waar dat normaal gesproken gemiddeld rond de 20% ligt. Verder maakt de bank naar eigen zeggen een hogere marge op de hypotheken, omdat de bank strakker de hand houdt aan het zo weinig mogelijk verkopen van hypotheken met een (te) laag rentetarief.

Daarnaast nam de kwaliteit van de portefeuille enigszins af, aangezien in 2019 meer aan voorzieningen voor slechte kredieten moest worden getroffen (in het vierde kwartaal kwamen deze voorzieningen overigens lager uit). De totale hypotheekportefeuille van ING in Nederland bedroeg eind 2019 bijna €112 mrd, fractioneel hoger dan een jaar eerder. Hamers vindt dat de huizenmarkt in Nederland kenmerken van een ‘bubbel’ vertoont. ‘Dat noopt ons enigszins tot voorzichtigheid.’

De winst voor belasting voor de Nederlandse retailtak kwam in 2019 14% lager uit op €2,2 mrd. ING heeft last van een lager renteresultaat en van oplopende kosten. Daarmee presteerden deze activiteiten net iets slechter dan de bank wereldwijd. Voor ING Group als geheel daalde de winst voor belasting met 9,3%.

Op het vlak van sparen stelde Hamers opnieuw dat het beleid van de ECB precies omgekeerde psychologische effecten heeft. ‘In plaats van dat consumenten meer zouden gaan besteden omdat geld op de spaarrekening niks oplevert, sparen ze juist meer omdat ze tegelijkertijd zien dat hun pensioenen afkalven door de lage rente.’ Hamers zei verder dat klanten begrijpen dat ING geen of een negatieve rente rekent op spaargeld. ‘We krijgen daar geen klachten over.’ Bij ING kwam in het afgelopen jaar opnieuw meer spaargeld binnen in Nederland.

GEEN REACTIES