Hypotheekportefeuille ING Nederland daalt verder

ING lanceert platform voor MKB-financiering

De omvang van de Nederlandse hypotheekportefeuille van ING Bank is in het derde kwartaal verder gedaald naar €115,8 mrd.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de bank donderdag naar buiten bracht. De portefeuille daalt nu al een aantal kwartalen op rij. Eind september vorig jaar bedroeg deze nog €123,2 mrd en daalde vervolgens in een regelmatig tempo door naar €115 mrd. Volgens ING komt dit vooral door extra aflossingen die klanten doen, wat niet gecompenseerd kan worden met nieuwe productie. Daarnaast verkocht ING afgelopen kwartaal een hypotheekportefeuille van Westland-Utrecht van een half miljard aan NN Group.

ING hoefde in het derde kwartaal minder voorzieningen te treffen voor wanbetalingen voor de hypotheekportefeuille. Sterker nog, er was zelfs een kleine vrijval van voorzieningen, hoewel ING dit voor de hypotheken niet kwantificeert. Dit is volgens ING het gevolg van de positieve economische omstandigheden in Nederland.

Het gestalde spaargeld bij ING Nederland nam in het derde kwartaal met ongeveer €2 mrd toe naar ruim €140 mrd. Door verdere verlaging van de spaarrente kon ING in Nederland een licht hogere rentemarge realiseren.

De onderliggende winst van ING in Nederland nam in het derde kwartaal toe van €542 mln naar €685 mln. Dit was in het bijzonder te danken aan lagere bedrijfskosten die met €70 mln daalden naar €454 mln. Voor een deel komt dit door het kostenbesparingsprogramma dat ING in Nederland doorvoert.

GEEN REACTIES