Hypotheek via onafhankelijk adviseur is op termijn duizenden euro’s goedkoper

Hypotheek via onafhankelijk adviseur is op termijn duizenden euro’s goedkoper
© Pixabay

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67% méér hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt op het moment van afsluiten. Wordt de hypotheek via een onafhankelijk adviseur gesloten, dan is dat verschil kleiner, namelijk 0,30%. Dat blijkt uit een analyse van 382 gesloten hypotheken in een onderzoek door Hypotheekonderzoek.nl in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep.

Het verschil van 0,37% tussen deze twee distributiekanalen levert bij een hypotheekbedrag van €237.849 (het gemiddelde hypotheekbedrag van de respondenten) over een termijn van 10 jaar een besparing op van ongeveer €8.000, indien voor een onafhankelijk adviseur wordt gekozen. Daar staat tegenover dat de respondenten via de bank wel bijna €800,- minder aan advies- en bemiddelingskosten betaalden dan bij onafhankelijke adviseurs. Daarmee komt het te behalen voordeel bij een rentevaste periode van 10 jaar uit op zo’n €7.200. Over een hypotheekduur van 30 jaar bedraagt het financiële voordeel bij een annuïteitenhypotheek dan ongeveer € 15.000.

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat in Nederland de rentes van werkelijk afgesloten hypotheken via het bankkanaal en het onafhankelijk advieskanaal zijn vergeleken met alle in de markt zijnde hypotheken op het moment van sluiten.

“Consument heeft moeilijk toegang tot alle hypotheken”
Michiel Meijer, algemeen directeur Van Bruggen Adviesgroep, constateert dat in 76% van de onderzochte hypotheken de consument voor een hypotheek gekozen heeft die niet de goedkoopste was. “Ik vind dit percentage hoog. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. Maar we zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. En er zijn ook veel minder soorten hypotheken na de invoering van het verplichte aflossen. Dan wordt prijs steeds belangrijker.

“Als dan 76% in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek, dan kun je stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken op de markt. Er is momenteel geen enkele partij, ook wij niet, die toegang biedt tot alle hypotheken. Dat komt onder andere door het selectieve distributiebeleid dat sommige geldverstrekkers hanteren.

“Bovendien is het natuurlijk zo dat hoe kleiner het assortiment dat wordt vergeleken, hoe groter de kans dat de consument een scherpe rente misloopt. Dat effect zie je helemaal in de situatie dat de consument zelf kiest voor slechts één geldverstrekker, een bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt. De kans is klein dat die bank net op dat moment de scherpste rente in de markt heeft.”

Bron: Van Bruggen Adviesgroep

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES