Huizenmarkt: Verbond maant Catshuis tot spoed

Met de NVM waarschuwt het Verbond van Verzekeraars dat niet langer gewacht kan worden met een transparant geïntegreerd woningbeleid.

De koepelorganisaties van verzekeraars en o.z.-makelaars wijzen op de dramatische cijfers van het eerste kwartaal. “Er bestaat bij de consument onzekerheid op teveel fronten”, aldus Verbondswoordvoerder Paul Koopman voor BNR Nieuwsradio. “Het kabinet kan doorgaan met het nemen van incidentele besluiten, die vaak nog tijdelijk zijn ook. De woningmarkt en de financiële markt zijn op slot geraakt omdat door de bestaande onzekerheden de starters – het begin van de keten dus – niet durven te besluiten een woning te kopen.”

Zo is het de vraag of de overdrachtsbelasting na 1 juni nog steeds 2% zal zijn of weer teruggebracht wordt op het oude niveau van 6%. Uiteraard dragen de geruchten over de hypotheekrenteaftrek niet bij aan de kooplust. Maar er zijn ook andere onzekerheden die wat op de achtergrond raken maar ook een rol spelen. Onlangs heeft Weekers nog gesteld dat drijvende woonarken, watervilla’s en waterwoningen fiscaal hetzelfde behandeld moeten worden als ‘gewone’ huizen. En natuurlijk zijn er de schermutselingen over de verschillende leenrichtlijnen.

Cijfers

In dat klimaat is het niet verwonderlijk dat de huizenverkoop in het eerste kwartaal van 2012 een dieptepunt bereikt hebben.

Het aantal transacties is met 15,6 procent afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ging 2,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Dit is de sterkste daling binnen een kwartaal sinds het eerste kwartaal 2009. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg in het eerste kwartaal 214.000 euro. Op het laagste punt van de woningmarkt tot nu toe (het eerste kwartaal 2009) kwam de prijs van de gemiddeld verkochte woning uit op 219.000 euro. Voor het gemiddeld verkochte appartement werd in het eerste kwartaal 163.000 euro betaald, voor een vrijstaande woning gemiddeld 353.000 euro.

“Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het vertrouwen nergens anders zo sterk gedaald is in het afgelopen jaar in Europa”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Het is opvallend dat het afgelopen kwartaal met name de verkoop van goedkopere woningtypen (appartement -15,5%, tussenwoning -15,6%) sterk is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is mede het gevolg van de in de afgelopen jaren aangescherpte financieringsvoorwaarden voor starters. De verkoop van hoekwoning en 2-onder-1-kap ging met respectievelijk 9,5% en 11,8% minder sterk omlaag.

Het aantal verleende bouwvergunningen is in 2011 met 9 procent omlaag gegaan. Dat aantal is sinds 1953 niet zo laag geweest, constateert het CBS.

GEEN REACTIES