Huisdierenverzekering wordt steeds gebruikelijker

Huisdierenverzekering wordt steeds gebruikelijker
© Pixabay

Het aantal baasjes dat een ziektekostenverzekering voor zijn huisdier afsluit, is met maar liefst 55% gestegen in de eerste zes maanden van 2019. Tachtig procent van deze polissen betreft een hond van jonger dan een jaar, meldt huisdierverzekeraar Reaal Dier en Zorg.

Deze stijgingscijfers bevestigen een trend die Reaal Dier & Zorg al een aantal jaren ziet; steeds meer eigenaren van een nieuwe hond kiezen voor de zekerheid van een huisdierverzekering.

Toenemende zorgkosten
Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “Wij vermoeden dat de toename in huisdierverzekeringen is toe te schrijven aan een maatschappelijke trend, waarin honden en katten steeds meer als een volwaardig lid van het gezin worden gezien. Daarnaast zien we een uitbreiding van medische mogelijkheden voor zieke huisdieren, die gepaard gaan met toenemende zorgkosten. Denk aan: MRI-scans, oncologische behandelingen, orthopedie. Een dierenartsnota van € 900,- à € 1.000,- is echt geen uitzondering meer. Door deze ontwikkelingen kiezen meer mensen tegenwoordig voor een verzekering voor hun geliefde hond of kat. Wij schatten in dat er in de eerste helft van 2019 voor circa 20% van de honden (jonger dan 12 maanden) in Nederland een huisdierverzekering is afgesloten.”

Katten
Katteneigenaren zijn minder overtuigd van het belang van een goede huisdierverzekering dan hondeneigenaren. Van alle polissen die er dit afgelopen halfjaar bij Reaal Dier & Zorg werden gesloten is ‘slechts’ 20% voor de kat. Jensma: “De exacte oorzaak van dit verschil weten we niet. Mogelijk maken katteneigenaren een andere financiële afweging. Of wordt er (onterecht) geredeneerd dat een zogenaamde “binnenkat” minder kans heeft op een bezoekje aan de dierenarts.”

Gebitsbehandelingen
Huisdierverzekeringen kunnen uitgebreid worden met aanvullende dekking om de kosten van crematie, alternatieve geneeswijze, gebitsbehandelingen en/of medische kosten in het buitenland te dekking. Deze aanvullende dekking groeit minder explosief dan de standaard ziekenkostenverzekering. Alleen de aanvullende dekking Gebit is populair bij baasjes; 24% van de eigenaren koos in 2019 voor deze dekking. De andere aanvullende dekkingen worden relatief weinig afgesloten.

Bron: Reaal Dier & Zorg

GEEN REACTIES