Huis met G-label staat langer te koop en brengt minder op

bron: Energielabel.nl

Een energielabel G verlaagt de verkoopopbrengst van koopwoningen met gemiddeld 18.000 euro. Bovendien staan deze huizen gemiddeld 60 langer te koop.

Dit blijkt uit een grootschalige transactiestudie uitgevoerd door onderzoekers van TIAS Business School. Daarbij werd gebruik gemaakt van gegevens van de NVM. Het zogeheten TIAS VastgoedLab doet met een zekere regelmaat onderzoek naar de invloed van energielabels op de huizenprijzen.

Omgekeerd is de positieve impact van een energiezuinig A- of B-label veel minder significant. De huizen worden weliswaar veertig dagen sneller verkocht, maar het label levert niet meer dan €5.000 extra op. Deze premie is volgens de onderzoekers slechts de helft van de toekomstige energiebesparing, bijvoorbeeld door een lagere gasrekening. ‘Het lijkt erop dat kopers heftiger reageren op de waarschuwingen van de rode labels, dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene premies,’ aldus TIAS-onderzoeker Dirk Brounen.

Bijna 58.000 woningen die in de tweede helft van 2016 werden verkocht met energielabel werden onderzocht. Ruim 32% van deze woningen werd verkocht met een gunstig en groen A- of B-label, terwijl 15% werd verkocht met rode F- en G-labels.

GEEN REACTIES