Hoe betalen we de zonnepanelen?

Hoe betalen we de zonnepanelen?
© Pixabay

Werk aan de winkel voor hypotheekadviseurs: de helft van de Nederlanders die van plan is een huis te kopen, is nog onbekend met de financieringsmogelijkheden voor verduurzaming. Dat blijkt uit recent onderzoek van Centraal Beheer en onderzoeksbureau Memo2 onder 944 respondenten.

De wil bij Nederlanders om te verduurzamen is er zeker. Zo’n 70% van de Nederlanders vindt verduurzaming belangrijk en maar liefst 98% van de mensen die van plan is binnen vijf jaar een huis te kopen, staat ervoor open een duurzame woning te realiseren. Vrijwel alle respondenten geven besparing op vaste lasten en het milieu als reden om te willen verduurzamen. Vooral zonnepanelen zijn populair. De investering om te verduurzamen is echter een groot struikelblok, ondanks de flinke groei van het spaarsaldo in Nederland in coronatijd. Dat bleek al uit eerder onderzoek van Centraal Beheer en Memo2.

Bij gebrek aan eigen middelen, kan men in sommige gemeentes terecht voor een subsidie of lening, maar 53% van de bevraagde potentiële huizenkopers is niet bekend met deze regelingen. Een andere optie, om de verduurzaming van het huis mee te financieren in de hypotheek, is bij 45% evenmin bekend.

Klimaatdoelen
Angela Eijlander, senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer: “Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat er actie nodig is. Financiering van verduurzaming is essentieel om onze klimaatdoelen in Nederland te kunnen halen. Dat begint bij kennis bij consumenten. Hier ligt een grote taak voor ons als branche. Wij moeten de stap naar verduurzaming makkelijk maken voor Nederlanders. Ook in gesprekken met adviseurs moet duurzaamheid altijd een onderwerp zijn. Met het sectorcollectief Duurzaam Wonen maken we hier al mooie stappen.” Inmiddels volgden ruim 6.200 hypotheekadviseurs de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen van het Sectorcollectief.

GEEN REACTIES