Hema verzekeringen geeft dashcams weg

Hema verzekeringen geeft dashcams weg
© Px

HEMA Verzekeringen geeft tot eind mei gratis dashboardcamera’s weg aan klanten die een allrisk verzekering afsluiten. De verzekeraar wil de beelden gaan gebruiken als bewijsvoering bij onduidelijkheid over de schuldvraag bij autoschade.

De camera kan volgens Hema Verzekeringen duidelijkheid verschaffen over de wijze waarop een ongeval heeft plaatsgevonden, en over gedragingen van bestuurders en omstandigheden ten tijde van een ongeluk. Frieda de Lange van HEMA Verzekeringen: “Door het gebruik van dashcam-beelden als ondersteunend bewijsmateriaal, kunnen we vaak eenvoudiger de aansprakelijkheid bepalen en autoschade dus sneller afhandelen. Mogelijk kan een dashcam zelfs autoschade voorkomen en voor meer veiligheid op de weg zorgen. Bestuurders met een dashcam zijn zich vaak bewuster van hun rijgedrag, wat ongewenste gedragingen en gevaarlijke situaties op de weg kan voorkomen.”

Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars betwijfelt dit laatste. “Een dashcam kan ook afleiden of gevaarlijk rijgedrag uitlokken, bijvoorbeeld dat je in de achtervolging gaat om iets vast te leggen op camera”, meldde hij eind vorige maand tijdens een paneldiscussie over het al dan niet verplichten van een dashboardcamera. Landelijk verkeersofficier van justitie Achilles Damen voegde daaraan toe: “Ook beelden kan je manipuleren en de dashcam legt wel vast wát er gebeurt, maar lang niet altijd wat zich daaraan voorafgaand afspeelde.”

Volgens het Verbond hebben nu zo’n 250.000 automobilisten een camera in hun auto. Voor een verplichting voelen politie, justitie, verkeersveiligheidswetenschappers en verzekeraars niet zoveel. “Dan zou je eerst een gedegen onderzoek moeten doen naar de effectiviteit”, aldus Weurding.

Bron: Hema, Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES