Helft beroepsbevolking wantrouwt financiële sector

Helft beroepsbevolking wantrouwt financiële sector
© Pixabay

Met het vertrouwen in banken en verzekeringsmaatschappijen is het nog altijd slecht gesteld. Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking is van mening dat bedrijven in de financiële sector wetsovertredingen goed verborgen weten te houden.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.032 werkende Nederlanders, uitgevoerd door financieel detacheerder FBD. Het onderzoek ‘Compliance in de financiële sector’ werd gedaan naar aanleiding van het witwasschandaal bij ING.

Dat bedrijven in de financiële sector de wet vaker overtreden dan organisaties uit andere branches, staat voor meer dan een derde van de Nederlanders als een paal boven water. Met name oudere, mannelijke werknemers wantrouwen financiële instellingen wanneer het aankomt op het transparant zijn over wetsovertredingen. Ook is deze groep van mening dat het streven naar winst voor veel financiële instellingen nog vóór wet- en regelgeving gaat.

In de Randstad zijn werknemers nog het meest positief is over de financiële sector. In Zuid-Nederland is de werkende Nederlander een stuk sceptischer.

Een mogelijke oorzaak voor dit gebrekkig ‘voldoen’ aan wet- en regelgeving kan volgens respondenten liggen in de toenemende concurrentie binnen de financiële sector. De ‘huisbankier’ is verleden tijd: aangezien fintechs steeds meer taken overnemen, wordt de concurrentiestrijd binnen de financiële branche steeds heftiger. Hier is men met name in Noord-Nederland van overtuigd.

Bron: Financials van morgen/FBD

 

GEEN REACTIES