HDN: persoonsdata bij consument

HDN ontwikkelt geautomatiseerde aanvraag bankgarantie

HDN pleit ervoor om consumenten beschikking te geven over hun eigen persoonlijke data bij de overheid. Daarmee kunnen de nu nog ingewikkelde, langdurige administratieve processen zoals het afsluiten van een hypotheek veiliger en efficiënter worden. 

Deze gegevens zijn op bijvoorbeeld www.mijnoverheid.nl wel in te zien, maar nauwelijks door de consument te gebruiken. Door consumenten over deze data te laten beschikken, kunnen zij deze gebruiken voor het regelen van hun persoonlijke administratieve zaken.

Met name bij het afsluiten van een hypotheek kunnen consumenten hun brondata gebruiken voor een snellere, veiligere en efficiëntere dienstverlening. Door middel van een sterk beveiligde, door alle hypotheekverstrekkers gezamenlijk ontwikkelde applicatie, kunnen zij de brondata delen/beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld een hypotheekadviseur. Hiervoor is het niet altijd  nodig om data te transporteren; ze kunnen ook gebruikt worden als validatiemiddel om ingevoerde gegevens te toetsen. De consument houdt hierdoor beschikking over zijn eigen gegevens zonder dat deze in handen komen van marktpartijen.

(Bron: HDN)

GEEN REACTIES