DNB lanceert Meldpunt Misstanden

12 februari 2016 : DNB lanceert Meldpunt Misstanden voor Professionals in de financiele sector.© DNB

DNB opent vandaag het Meldpunt Misstanden voor professionals in de financiële sector. Het loket staat open voor wie het rechtstreeks melden van dergelijke misstanden bij de betreffende instelling niet goed mogelijk is.

Met het DNB Meldpunt Misstanden wil DNB een extra ingang bieden om misstanden in de financiële sector zoals fraude, corruptie, belangenverstrengeling, witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen of te beëindigen. Doordat financieel-economische criminaliteit vaak heimelijk plaatsvindt, is zij lastig op te sporen. Het Meldpunt Misstanden moet het makkelijker maken om vanuit de sector mogelijke problemen bij DNB aan te kaarten. Toezichtprofessionals van DNB beoordelen de meldingen en starten waar nodig een onderzoek.

Het nieuwe Meldpunt en de aanpak van financieel-economische criminaliteit is onderdeel van het integriteitstoezicht van DNB dat zich richt op een schone en integere financiële sector. Dit integriteittoezicht zoomt naast bovengenoemde zaken ook in op het voorkomen van: handel met voorwetenschap, niet naleven van sancties en ander crimineel gedrag zoals verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte.

Financieel-economische criminaliteit is echter geen statisch begrip. Door de jaren heen komen steeds nieuwe verschijningsvormen aan de oppervlakte. Voorbeelden hiervan zijn de manipulatie van financiële benchmarks (LIBOR-fraude), cybercrime, en vastgoedfraude.

(Bron: DNB)

GEEN REACTIES