HDN laat driedeling starters, doorstromers en oversluiters los

HDN laat driedeling starters, doorstromers en oversluiters los
© Pixabay

HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft na analyse van 390.000 hypotheekaanvragen tien nieuwe klantprofielen afgebakend. De tien profielen, die de oude indeling van starters, doorstromers en oversluiters vervangen, zijn samengebracht in de Klantprofiel Index. Met deze Index kunnen hypotheekverstrekkers hun doelgroepen en marktpositie grondiger analyseren en producten ontwikkelen die beter aansluiten bij hun doelgroep.

De nieuwe profielen zijn: Starter Jong, Starter Stabiel, Starter Hoog Segment; Opstromer, Opstromer Nieuwbouw en Doorstromer NHG, Oversluiter, Ondernemer Aankoop, Verbouwer en Gepensioneerde. Per klantprofiel kan worden ingezoomd op kenmerken en ontwikkelingen en de informatie kan met derden worden gedeeld.

De Index laat bijvoorbeeld zien dat binnen de groep Starters de Starter Jong in 1,5 jaar tijd met 3% is gedaald naar 7% van de hypotheekaanvragen. Ook wordt in één oogopslag helder dat het grootste percentage hypotheekaanvragen in 2019 komt van de Oversluiters. Het percentage hypotheekaanvragen door gepensioneerden is met 4% gestegen naar 10%.

Arjen de Bake, business development manager van HDN: ‘Met deze Index kan het succes van nieuwe producten en diensten nauwgezet worden gemonitord, zonder dat daar kostbaar onderzoek naar hoeft te worden gedaan. Ook geven de cijfers belangrijke inzichten voor beleidsmakers. Zij krijgen beter inzicht in knelpunten op de woningmarkt. Ook kunnen zij toetsen of beleidsmaatregelen effect hebben.’

De Klantprofiel Index is ontstaan uit een samenwerking met 10 hypotheeklabels. Hij is gebouwd met machine learning technieken door data- en BI-specialist HippoLine. De Index werd op 3 oktober gelanceerd tijdens het IIR MortageTech Event in Amsterdam en wordt per 1 januari 2020 beschikbaar gesteld aan de overige hypotheekverstrekkers van HDN.

Bron: HDN

GEEN REACTIES