HDN-index geeft nu compleet beeld van hypotheekmarkt

HDN ontwikkelt geautomatiseerde aanvraag bankgarantie

De particuliere hypotheekmarkt in 2020 heeft voor 104 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Dit concludeert HDN (Hypotheken Data Netwerk), nu het door een nieuwe samenwerking met ABN AMRO en Rabobank inzicht heeft in vrijwel de totale hypotheekmarkt.

Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen verloopt via het HDN-platform. Dit levert informatie op over de hypotheekmarkt, die HDN beschikbaar stelt aan haar partners via de HDN-Index. Deze index is nu uitgebreid met data over afgesloten hypotheken die HDN niet via haar platform registreert, te weten het totaal aantal gepasseerde hypotheken van het directe kanaal van ABN AMRO en de Rabobank. Met deze uitbreiding is nagenoeg de volledige hypotheekmarkt bekend. De 104 miljard euro betreft de bedragen die consumenten echt lenen en geen overbruggingsfinancieringen.

Vrijstelling overdrachtbelasting
Voor de eerste twee maanden van 2021 ziet HDN een passeervolume van ruim 18 miljard, aanzienlijk hoger dan in 2020. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge kopers heeft ervoor gezorgd dat consumenten tot 30 jaar hun passering eind 2020 hebben uitgesteld; het percentage passeringen in januari lag in deze groep 156% hoger dan in december 2020 (7.853 tegenover 3.067).

GEEN REACTIES