Half Nederland krijgt straks AOW zonder aanvullend pensioen

Half Nederland krijgt straks AOW zonder aanvullend pensioen
© Pixabay

52% van de Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op (bovenop de AOW). In 2015 was dat nog 43%. Vooral jongeren bouwen minder op. Het vertrouwen in het bereiken van het gewenste inkomen na pensionering is dan ook laag.

Dat blijkt uit het BlackRock Investor Pulse onderzoek, een representatieve steekproef van 28.000 individuen van 24 tot 74 jaar in 18 landen, waarvan 1.000 Nederlanders. Aan hen werd gevraagd hoe zij denken over hun financiële toekomst.

Nederlanders zijn er ook allerminst zeker van dat ze op koers liggen voor het gewenste pensioeninkomen. Slechts 17% durft met zekerheid te zeggen dat wel te zijn, maar 26% weet zeker dat dit niet het geval is. En 29%, meer dan waar ook ter wereld, heeft geen idee. Zelfs van de leeftijdscategorie die het dichtst tegen het pensioen aan zit, de 55-64-jarigen, heeft 27% geen idee hoe ze er voor staan en weet 20% zeker hun pensioeninkomen nog niet op orde is. Wel is men goed bekend met de website mijn Pensioenoverzicht.nl

Ondanks de slechte vooruitzichten voor de oude dag, zijn Nederlanders sinds 2013 positiever geworden over hun eigen financiële toekomst. We zijn optimistischer dan gemiddeld in Europa. Van alle landen om ons heen zijn Nederlanders, vooral mannen,  bovendien het meest overtuigd van hun eigen financiële kunnen.

Spaargeld
Zo’n 77% van de ondervraagde Nederlanders heeft spaargeld, terwijl maar 14% aandelen bezit. Een zeer groot deel (74%) weigert met zijn geld te gaan beleggen. De afgelopen paar jaar is er nauwelijks iets veranderd in de verhouding tussen spaargeld en beleggingen van de Nederlanders.

Advies
Zo’n 18% van de ondervraagden maakt gebruik van financieel advies. De onafhankelijk financieel adviseur is hierbij favoriet (38%). Daarna volgen de adviseur bij een bank (23%) en een verzekeringskantoor of verzekeraar (12%). Slechts 5% is niet tevreden met zijn financieel adviseur, 51% is dat wel. Met de adviseur worden vooral de persoonlijke financiën op de lange termijn doorgesproken (36%).

Het opinie-onderzoek werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden, in opdracht van vermogensbeheerder BlackRock, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS.

Bron: BlackRock

GEEN REACTIES