Grote verschillen in premies autoverzekering

grote verschillen premies autoverzekering

Voor een autoverzekering betaal je al snel meer dan nodig is, blijkt uit onderzoek van zeker.com. De vergelijkingssite berekende de premie bij verschillende verzekeraars. Het verschil in premie voor dezelfde persoon, op hetzelfde adres en met dezelfde auto blijkt te kunnen oplopen tot 1.300 euro per jaar.

Een Amsterdammer met een Mini Cooper
Om het verschil in verzekeringspremie te bepalen, koos zeker.com een voorbeeldautomobilist die in Amsterdam woont, 35 jaar oud is, een Mini Cooper en één schadevrij jaar heeft. Deze persoon wil een allrisk autoverzekering afsluiten zonder eigen risico. Als hij dit bij Univé doet, is hij het voordeligst uit. Hij betaalt dan zo’n 137 euro per maand. FBTO en Centraal Beheer vragen in deze situatie echter een premie van rond de 245 euro. Dat is 108 euro per maand meer, ofwel bijna 1.300 euro op jaarbasis. Opvallend is dat volgens de gegevens van zeker.com de verzekeraars die wel een eigen risico toepassen, niet altijd degene zijn met de laagste premie.

Hoeveel betaalt de buurman?
In 2017 onderzocht de Consumentenbond premieverschillen tussen verschillende adressen in Nederland. De conclusie was dat de verschillen tussen de provincies groot waren. Zo betaalde een inwoner van Friesland 263 euro premie voor een beperkt cascoverzekering terwijl iemand in Zuid-Holland voor dezelfde auto en dezelfde verzekering 345 euro betaalde. Volgens de Consumentenbond bepalen de meeste verzekeraars op basis van de woonwijk of buurt waarin de verzekerde woont. In enkele gevallen wordt zelfs naar huisnummer en huisnummertoevoeging gekeken. Wie de pech heeft ergens te wonen waar de buren relatief veel of hoge schades claimen, zal dat terugzien in zijn autoverzekeringspremie.

Zeker.com kwam tot dezelfde conclusie. Uit het onderzoek kwam een straat naar voren waar de ene buurman bij Unigarant 204 euro per jaar meer betaalt voor dezelfde auto dan de andere buurman.

Coronakilometers
Bij veel verzekeraars hangt de premie ook af van het aantal kilometers dat gereden wordt. Zeker.com berekende dat het verschil in premie tussen een veelrijder en iemand die weinig rijdt, kan oplopen tot 200 euro per jaar. Wie door de coronacrisis blijvend minder is gaan rijden, doet er dus goed aan dit door te geven aan zijn autoverzekering.

Passende dekking
Wie na het kiezen van de voordeligst verzekeraar en het doorgeven van de juiste kilometers nog steeds vindt dat hij te veel betaalt, kan kijken naar de gekozen dekking. Volgens zeker.com is dit iets wat mensen te weinig doen: “Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken daar nooit meer naar om. Iedereen is natuurlijk vrij om een dekking te kiezen, maar een oudere auto allrisk verzekeren is vaak zonde van het geld. Deze dekking is met name geschikt voor auto’s tot 6 jaar. Daarna is een overstap naar een goedkopere WA beperkt casco dekking vaak interessanter. Is de auto ouder dan 10 jaar, dan is een WA dekking vaak al voldoende.”

Bron: Zeker.com

GEEN REACTIES