Getroffen kippenboeren zoeken uitweg om schade te claimen

Getroffen kippenboeren zoeken uitweg om schade te claimen
© Pixabay

Pluimveehouders die hun stallen lieten schoonspuiten met de verboden insecticide fipronil, zoeken naarstig een manier om hun schade te claimen. Vooralsnog moeten zij die zelf dragen. De kosten die zij moeten maken voor het vernietigen van besmette eieren en het ruimen van kippen zijn niet op een verzekeraar of het noodfonds voor de pluimveesector te verhalen. Ook gederfde inkomsten gelden als ondernemersrisico, aldus het Financieele Dagblad.

Bij Achmea Rechtsbijstand hebben zich tot nu toe negentien gedupeerde pluimveehouders gemeld. Ook bij Univé hebben zich ‘meerdere bedrijven gemeld’, aldus het FD. Partijen die in aanmerking komen om aansprakelijk te worden gesteld zijn het bedrijf Chickfriend, de vermoedelijke bron van fipronil, diens Belgische leverancier en mogelijk de leverancier van de leverancier. Chickfriend verkocht een middel tegen ongedierte (bloedluis) dat vermoedelijk fipronil bevatte. Via een bestuursrechtelijke claim kan ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit aansprakelijk worden gesteld; die zou volgens boeren te laat in actie zou zijn gekomen.

Voorbeeldbrief
Landbouworganisatie LTO kondigt aan juridische stappen te coördineren richting ChickFriend. Kippenboeren kunnen gebruikmaken van een voorbeeldbrief op de site om hun schade te claimen. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, benadrukt dat de getroffen pluimveehouders recht hebben op een volledige compensatie voor de schade die ze lijden door de blokkering van hun bedrijf, het moeten vernietigen van eieren en de wegvallende productie. “Dat moet vergoed worden.”

Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, wil ook andere steunmaatregelen onderzocht hebben. “Toen in 2003 vogelgriep uitbrak, konden gedupeerde pluimveehouders rekenen op de overheid. Bij extreme schade door noodweer was dat in het verleden ook het geval. Deze ramp is van een vergelijkbare omvang. Pluimveehouders die hun bedrijf willen voortzetten, zullen over financiële armslag moeten beschikken. Borgstelling of een lagere rente zijn dan voorbeelden van geijkte middelen om die armslag te vergroten.”

Kippenvlees
Volgens het AD gaat de NVWA nu ook onderzoeken of er fipronil in kippenvlees zit. Het verboden insecticide is niet alleen gebruikt door zo’n 200 eierboeren, maar ook door een aantal vleeskuikenbedrijven.

Intussen breidt het gifschandaal zich uit over Europa. In België en Duitsland waren al fipronil-eieren opgespoord. Nu heeft de Europese Unie ook de voedselveiligheidswaakhonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Zwitserland gewaarschuwd dat er mogelijk gif-eieren het land binnen zijn gekomen.

Bronnen: FD, LTO, AD

GEEN REACTIES